Din casă

Alegeri sănătoase – Untură de porc sau ulei?

mai 9, 2023

Dacă ai citit de ce nu funcționează dietele când vrei să slăbești aici, următorul pas este să înveți să faci alegeri mai sănătoase când vine vorba de ceea ce pui în farfurie.

Astăzi îți povestesc despre untura de porc care este mult mai sănătoasă decât uleiul atunci când este gătită la temperatură înaltă.


Uleiurile vegetale conțin grăsimi polinesaturate și eliberează o cantitate uriașă de substanțe toxice la temperaturi înalte.

Există o mulțime de studii care atestă faptul că uleiul gătit la temperatură înaltă elimină substanțe responsabile pentru apariția cancerului, bolilor de inimă sau chiar demență. Așadar, data viitoare când îți vine să mânânci o porție mare de cartofi prăjiți sau orice aliment prăjit în ulei, amintește-ți lucrul acesta: te expui încet și sigur la cancer.

Dacă nu ai un autocontrol bun despre care am scris aici, atunci optează pentru untură, dar te rog să ai în vedere următoarele lucruri atunci când vrei să slăbești:

1.Poți mânca o dată sau de două ori pe săptămână o friptură gătită la cuptor cu cartofi peste care adaugi o lingură de untură, dar asigură-te întotdeauna că ai salată de legume proaspete alături (salată de varză, salată de roșii, salată de rucola sau baby spanac, murături). Combinația de cartofi cu carne nu este atât de îngrozitoare dacă ai întotdeauna salată alături, din contră.
2. Poți mânca o porție de cartofi prăjiți în untură o dată pe lună sau chiar mai rar, dar o faci pentru că nu te poți abține și e de preferat să-i pregătești acasă decât să mănânci cartofi prăjiți gătiți în ulei de palmier sau te miri ce mai folosesc restaurantele. Apropo, uleiul de palmier este cel mai cancerigen ulei și ai fi surprins să afli pe câte etichete se află.
3. Poți căli ceapa în jumătate de lingură de untură în detrimentul uleiului de floarea soarelui. Pe lângă faptul că mâncarea va avea un gust mai bun, obții și o porție mai sănătoasă. * Cantitatea de untură se ajustează în funcție de cantitatea de mâncare gătită.

Ce beneficii are untura de porc pentru sănătate?

Untura conține 40% grăsimi saturate, 50% grăsimi monosaturate și 10% grăsimi polinesaturate. Ce fac grăsimile saturate din untură? Le protejează pe cele mono și polinesaturate de oxidarea la căldură.
Dar știi și ce conține untura de porc? O lingură de untură conține 1000 vitamina D sau 500 UI/100 grame solubilă în grăsimi. Cu cât porcul are acces la lumina soarelui cu atât e mai bogat în vitamina D.
Așadar, investește într-o ladă frigorifică, caută un porc pe la țară despre care ai certitudinea că a văzut și soarele și ai o sursă de carne și untură bună pentru un an de zile.

A nu se înțelege că ai liber la cartofi prăjiți zi de zi doar pentru că untura este o alegere mai sănătoasă decât uleiul. Echilibrul este cheia succesului întotdeauna.

Carnea de porc nu este o carne nesănătoasă și prea grasă, contrar a ceea ce se crede. Este bogată în proteine, minerale, vitamina B6 și B12, tiamină, riboflavina și niacină.

Dacă vei căuta studii, vei afla că popoarele cele mai longevive consumă carne de porc. Ceea ce fac românii greșit, însă, este modul de preparare. Dacă optăm pentru tochitura aceea plină cu de toate, de se scurge uleiul printre degete, apoi nu te mira că există kilograme în plus și probleme de sănătate. Porcul nu are nimic rău, rău este felul cum îl gătim.
Dar să-ți faci un șnițel din cotlet de porc la cuptor pe care să-l consumi cu salată de varză, nu e o tragedie. Consumi cel mult 500 de calorii bune, ceea ce nu e mult pentru o masă de prânz.

P.S. O shaorma are peste 1500 calorii ca să înțelegi diferența, iar o femeie care are în jur de 80-90 de kilograme, are nevoie de 1400 de calorii pe zi ca să slăbească (dacă nu ești sedentar, atunci ai nevoie de mai mult, iar sedentar înseamnă că lucrezi stând pe scaun).

Eu la 160 cm înălțime și la o greutate de 47 de kilograme consum undeva la 1200 calorii pe zi, uneori mai mult dacă sunt mai activă fizic. Nu mă simt slăbită, nu mă simt obosită.

Carne de porc pe care o consumăm noi, inclusiv fetița: cotlet (friptură la cuptor, șnițele la cuptor, rareori prăjite în untură), coaste (la cuptor), mușchi (în tocănițe, sub formă de ruladă umplută la cuptor, cu sos de verduțuri, grătar), ceafă (grătar), cârnați pregătiți de tata (fără ardei iute și fără carne grasă pe care îi punem pe grătar ca să poată mânca și cea mică).

Observi cât de important este felul cum gătești? Nu ai nevoie de nutriționist ca să înveți să mănânci bine și să slăbești, ci ai nevoie de organizare și să te informezi. N-ai nicio scuză că nu ai acces la informație atâta vreme cât ai Internet.

Dintre toți nutriționiștii cu care am avut de-a face, cel mai mult rezonez cu Mihaela Bilic și asta pentru că recomandările ei sunt ajustate după cultura și tradițiile românilor. Îți place mai pe românește, caută informațiile Mihaelei.

Dacă mânânci o viață tochituri, fripturi și cozonac, cum își poate imagina cineva că peste noapte o să-ți placă salata de cușcuș și supele din cocos și te miri ce recomandări mai fac nutriționiștii acum? Mănânci o dată, de două ori, a treia cedezi și de bagi în ceafă și cartofi prăjiți.

Nu-ți imagina că mâncăm porc în fiecare zi. De regulă, aleg o masă pe săptămână din carne de porc.

Săptămâna aceasta am pregătit cotlet, în restul zilelor suplimentez cu curcan, pui, pește, vită și o zi doar cu lactate, fructe și legume.

Calorii untură de porc 100 grame: 924

O lingură de untură de porc are în jur de 25 grame: aproximativ 231 calorii

Este evident că nu poți face cartofi prăjiți cu numai o lingură de untură, da? Așadar, când vei dori cartofi prăjiți în untură, gândește-te că vei consuma la numai o porție tot necesarul zilnc de calorii. O poți face, dar asigură-te că la restul meselor mănânci foarte slab caloric.

Sursă foto: pixabay

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply