Parenting

Atenție la jucăriile pe care le cumpărați bebelușilor și copiilor!

septembrie 17, 2020

Prin luna aprilie am cumpărat un hamster vorbitor. Văzusem o reclamă cu un bebe încântat de jucărie și mi-am spus „Poate o să-i placă și Katarinei”. L-am cumpărat atunci și i l-am dat 4 luni mai târziu.

Abia acum, când scriu despre asta, îmi dau seama că am căzut în extrema aceea cu care nu eram de acord înainte să devin mamă. Văd ceva, mă entuziasmez la gândul că fiică-mea se va distra pe cinste și cumpăr. Fără să stau pe gânduri. Am greșit. Nu doar pentru că există riscul să cumpăr mai mult decât e nevoie, ci și pentru că în euforia asta nu mai sunt atentă la posibilele pericole.
Sigur, copilul nu este niciodată nesupravegheat, însă o secundă de neatenție în astfel de situații poate avea urmări grave. Am deja un sentiment de vinovăție, recunosc.

Dar poate că mai sunt și alții ca mine și poate că ar fi bine să afle și altfel decât am făcut-o eu la ce să fie atenție când cumpără jucării.

Să revenim la hamster.

De regulă, cumpăr hăinuțele și tot ce avem nevoie online. Mi-ar fi și greu altfel, având în edere pandemia prin care trecem. Primele jucării le-am comandat pe babyneeds. Sincer, n-aveam nici cea mai mică idee ce aș putea să-i cumpăr, însă există filtre de vârstă pe site-ul acesta și mi-a fost relativ simplu. În mare parte, am luat jucării pentru dințișori.

Nu m-am gândit pur și simplu că aceeași jucărie poate fi periculoasă la 1 an și sigură după 2 ani. Hamsterul l-am văzut într-o reclamă video. Toate comentariile erau pozitive, iar eu știu un lucru: dacă mamele sunt nemulțumite, vorbesc! Și nu vrei să intri în gura unei mame!

Hop Țop! L-am comandat.

Nu știu cum era cutia. Tata a primit coletul. M-am uitat la el, părea destul de enervantă vocea acea subțire și l-am pus deoparte. Asta se întâmpla în aprilie.
În urmă cu două săptămâni, am găsit una dintre jucăriile verișoarelor. Probabil are undeva la 10-15 ani. O marmotă care cântă și dansează. Ne distrăm teribil cu jucăria aceasta. E drept că nu am lăsat-o să pună mâna pe ea pentru că are mustățile din plastic dur, iar blana este din aceea care cade. Asta înseamnă că și-ar fi putut băga mustățile în ochi și blana în gurță, riscuri pe care nu le-am identificat la hamster. E un pluș cu totul, mai puțin nasul, care are, de fapt, un șurub. Fiică-mea a reușit să-i rupă nasul, deși abia i-a ieșit un vârf de dinte. Totul în mai puțin de două minute. Ar fi putut să înghită șurubul. M-am revoltat, apoi m-am făcut mică, mică pentru că mi s-a spus că e o jucărie +3. Pe site nu scrie, iar eu nu știam că un pluș ar putea fi atât de periculos pentru un bebe.

De aici, aflu că implicit vata din interiorul unui pluș poate fi periculoasă. Se poate rupe oricând o cusătură și bebe bagă în guriță vata aceea pe care o putem găsi chiar și în perne.

Știam câte ceva despre jucării, însă nu suficient. Știam că păpușile Barbie nu-s cele mai strălucite din cauza aspectului lor, știam că slime-urile au ceva substanțe periculoase, că e bine să evităm jucăriile mici pentru că le pot înghiți sau îneca și mai știam că pvc-ul trebuie evitat.
Nasul hamsterului este căptușit cu pluș. Din exterior nu-ți dai seama că sub nas se află un șurub. Uite că are.

Oacoac.ro poate că ar fi bine să avertizați publicul legat de asta. Sunt convinsă că mai sunt mame care cred că un pluș este inofensiv, deși nu văd de ce la un copil mai mare nu ar exista riscul să înghită șurubul acela. Ar putea crede că e o bomboană, de exemplu, având în vedere că este și colorat. Pe alte site-uri unde se vinde această jucărie este specificat că este recomandată copiilor de peste 2 ani. Nu aș mai fi cumpărat-o dacă vedeam asta.

Pentru că m-am frustrat și speriat destul de tare legat de asta, am făcut un research cu privire la jucăriile care ar putea fi periculoase:

1. Baloanele
Sunt vârsta de 3 ani ar fi bine să evităm baloanele. Se pot sparge oricând și pot provoca răni la nivelul ochilor și feței. În plus, poate înghiți bucăți din balonul spart.
2. Jucăriile de mici dimensiuni
Pot fi înghițite cu ușurință, așa că e mai bine să le evităm.
3. Jucării cu șnur
Există pericolul ca un copil atât de mic să se stranguleze cu anumite dispozitive.
4. Jucării cu margini și colțuri ascuțite
5. Jucării din plastic sau materiale care se pot sparge ușor. Sunt periculoase pentru că bucățile rămase pot fi înghițite cu ușurință, așadar există riscul de sufocare.
6. Produsele de crafting pot avea substanțe toxice și nu numai. E bine să citim înainte ce fel de vopseluri s-au folosit pentru jucării.
7. Jucăriile cu magneți au, de regulă, biluțe și tot felul de piese mici. Pentru că pot fi înghițite e mai bine să le evităm.
8. Jucării care afecează auzul. Există jucării care scot zgomote destul de puternice pentru auzul sensibil al unui copil. Jucăriile care au peste 85 de decibeli pot provoca pierderea auzului dacă sunt folosite un timp îndelungat.

Indiferent de vârsta copilului, pentru a te asigura că jucăriile nu sunt periculoase, ai grijă să ții cont de următoarele aspecte:
1. Când sunt nesupravegheați, asigură-te că nu are acces la jucării care pot fi periculoase. Oferă-i jucăriile pe deplin sigure.
2. Roagă frații mai mari să nu se joace cu anumite jucării când sunt în prezența fraților mai mici.
3. Asigură-te de fiecare dată că jucăriile nu prezintă defecte (cusătură ruptă, de exemplu) pentru că pot cu adevărat periculoase.

Tu ce alte exemple de jucării periculoase știi?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply