Parenting

Aveți încredere în copiii voștri!

aprilie 13, 2020

Mi-a scris o mămică astăzi. Fetița ei are o oarecare problemă și nu știe cum să vorbească despre asta cu ea. Nu intru în amănunte. Nu despre asta vreau să vorbesc.

M-am pus imediat în papucii ei. Ce aș face eu, dacă fiică-mea ar fi în situația aceasta? M-au trecut căldurile instant, m-a apucat tremuratul. Panică. Fir-ar ea de treabă că nu e chiar așa ușor să fii mamă!

Dar dacă nu eram mamă, cum mi-aș fi dorit să vorbească mama cu mine?

De câte ori le-am reproșat alor mei că mă protejează prea mult și că mi-aș dori să aibă mai multă încredere în mine! E instinctiv. Cred că sentimentul ăsta apare încă de când naști. Ce mamă nu și-ar dori să-și protejeze copilul, să-i fie bine și să nu ducă lipsă de nimic?
Pe de altă parte, copilul care am fost spune că piticii noștri sunt mai inteligenți decât credem noi. Și mai puternici. Și diferiți față de noi. Și capabili. Și aș putea continua la nesfârșit.
I-am spus: „Ai încredere în tine și în copilul tău! Va fi bine!”

Cu siguranță mamele își fac mai multe griji decât copiii. Așa suntem noi. Mamele, adică. Așa că, dragi mămici, aveți încredere în copiii voștri! Pun aici să-mi amintesc și eu atunci când poate voi uita.

1. Sunt mai inteligenți decât credem noi

Mă uit la fii-mea și mă minunez în fiecare zi. Trei luni. Atât are. Dar ne simte fiecare stare. Sunt nervoasă, e nervoasă și ea. Râd ca o bezmetică, râde și ea. Sunt liniștită, e liniștită și ea. Ai spune că nu înțelege mare lucru la 3 luni, dar e atât de greșit să credem asta! Înțelege și simte mai mult decât pot gândi eu vreodată. Da, în inima mea va rămâne aceeași gălușcă mică pe care voi vrea să o protejez și să o țin la piept, dar va avea nevoie să-i dau aripi. Fie că-mi place, fie că nu. Va veni ziua când va pleca de lângă mine și atunci trebuie să știu că am pregătit-o pentru tot. Era o vorbă: dacă îi strâng toate pietrele din drum, ce va face când eu nu voi mai fi acolo?

2. Copiii nu sunt defecți

Noi, da. Ei, nu. Și noi la rândul nostru am fost copii fără nicio frustrare, fără complexe, fără frici. De câte ori nu te-ai zgâriat în genunchi? De câte ori nu te-ai cățărat în copaci fără să-ți fie teamă că o să cazi? Temeri de adult plantate puțin câte puțin într-un copil.
Așa că îndrăznesc să spun că noi suntem cei care trebuie să se schimbe. Copiii noștri sunt perfecți așa cum sunt. Noi trebuie să începem să vedem lucrurile diferit. Așa cum le vedeam când eram copii.
Încă sunt atâția părinți homofobi! Părinți care se scârbesc, dau ochii peste cap și își fac cruce când aud de un homosexual, de exemplu. Sau părinți care își iau copilul de mână și îl duc departe de un copil cu nevoi speciale. De parcă acei părinți n-ar putea fi în locul celor pe care îi judecă atât de aspru! Asta trebuie să schimbăm. Noi. Adulții.
Copiii sunt perfecți așa cum sunt și merită să trăiască într-o lume mai tolerantă. Mai bună. Ca să se întâmple asta, schimbarea pleacă întotdeauna de la părinți. Noi suntem cei care educăm. Noi suntem cei care modelăm copiii. Așa că ai grijă cum ești tu pentru că așa va fi și copilul tău!

3. Copiii au nevoie de adevăr

Spus pe înțelesul lor. Nu ne putem ascunde de ei. Dar vezi tu, cum îi spui adevărul așa cum ar trebui să-l înțeleagă și nu așa cum îl vezi tu? Aici e adevărata provocare. Dacă te rog să te gândești la un măr, îmi poți spune ce culoare are? Al meu e verde. Al tău poate e roșu. Tot măr e. Asta nu înseamnă că mărul meu este mai puțin real decât al tău.

Da, e greu să fii mamă. Uneori îți tremură chiloții efectiv. De frică. Dar pe de altă parte, copilul poate scoate tot ce e mai bun din tine. Pentru că știi că are nevoie de cea mai bună variantă a ta. Așa că aveți încredere în copiii voștri! Aveți încredere și în voi!

Promit că voi face același lucru de fiecare dată când voi avea îndoieli sau când efectiv îmi vor tremura chiloții de frică.

Până atunci, gânduri bune!

Cu drag,
Cosmina Kovacs

Foto: unsplash

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply