Jurnal de Sarcina

Ce aș vrea să știi înainte să faci un copil

septembrie 25, 2019

Într-un fel sau altul, consider că sunt norocoasă. Pe la 26 de ani am aterizat în redacția Totul despre Mame, nu pentru a scrie, cât pentru a mă ocupa de promovare. Vrând, nevrând am descoperit parentingul și am înțeles atât de multe. Și bune și rele.


Nefiind mamă la vremea respectivă, mi-am spus că trebuie să scriu și eu. E adevărat că nu o făceam cu sufletul de mamă, cât mai degrabă o făceam din papucii copilului care descoperea lucruri. Unde vreau să ajung, de fapt? Parentingul nu sună interesant până când nu ajungi să ai nevoie de el și atunci s-ar putea să fie prea târziu. Poate dacă nu m-ar fi „obligat” munca, nu l-aș fi descoperit niciodată sau poate nu la momentul potrivit. Și Dumnezeule, nu vreau să mă gândesc cum aș fi gândit acum! Una peste alta, am învățat rapid ce înseamnă, de fapt, un copil și am înțeles că responsabilitatea e mai mare decât credeam.

Așa că, draga mea, înainte de a face un copil, să ții cont de lucrurile astea:

1. În niciun caz nu faci un copil pentru că TREBUIE.

Sigur că se spune că ne ticăie ceasul și că după 30 de ani apar riscurile. Știi ce? E mai bine și pentru tine, dar și pentru bebe să aștepți bărbatul potrivit, nu momentul potrivit.
Medicina de azi nu mai e la fel ca medicina de acum 20-30 de ani. Evoluăm. În schimb, ceea ce știu sigur acum este că ai nevoie de un bărbat care să te iubească de 100 ori mai mult decât te iubești tu însăți. Pentru că sarcina nu e întotdeauna numai lapte și miere. Sarcina vine la pachet cu hormoni, schimbări de dispoziție, kilograme în plus, interdicții și multă anxietate. Și dacă omul pe care l-ai ales să-ți stea alături nu te va ajuta să dai toate astea la o parte, ghici ce? Copilul vostru îți va simți toate stările. Și asta e mai grav decât dacă l-ai face după 35 de ani. Așa că, te rog eu, fă copii numai când îl întâlnești. Și tu, dar și copilul meritați asta.

2. Fă-ți de cap înainte

Nu e nimic egoist în asta și nici rușinos. E dreptul tău să-ți trăiești viața la fel cum și copilul are dreptul la părinți liniștiți. Cu cât te grăbești mai tare, cu atât vei trăi cu regretul că ai fi putut face un lucru sau altul și n-ai putut sau n-ai mai apucat. Și nu, nu e necesar să vorbești. Copilul simte și în toată povestea asta nu va fi nimeni fericit. Așa că înainte să faci un copil, trăiește-ți viața. Du-te în cluburi, în vacanțe, cumpără-ți haine. Fă ce și cât te taie capul. Nu le vei duce dorul și nici nu vei tânji după superficialitățile astea când îți vei ține copilul în brațe. Și da, cunosc femei care ar face orice să scape o zi, două de copil ca să se poată distra. De ce nu ai face asta la momentul potrivit ca mai apoi să te bucuri de tot ce-ți oferă copilul? Cunosc și excepții, desigur. Excepții care s-au îndrăgostit iremediabil de copilul lor și nimic din ce spun acum n-a mai contat.

3. Răspunde-ți la întrebarea de ce vrei un copil?

Am întâlnit femei care au făcut copii pentru că e cool sau pentru că și prietenele aveau și atunci era necesar. Nu, nu e necesar. Fiecare decizie a ta se reflectă asupra copilului. Faci un copil pentru că îți iubești bărbatul și vrei să-i oferi un copil? Copilul nu e un cadou. Aș spune mai degrabă să faci un copil când îți iubești bărbatul și amândoi împărtășiți aceleași idei. Faci un copil când sunteți amândoi de acord cu felul în care doriți să-l creșteți. Până la urmă, copilul este moștenirea pe care o lăsați voi pe pământ. Despre asta cred că este vorba. Nu lași în urma ta banii și casele pe care le construiești. Astea vin și se duc. Un copil înseamnă o șansă, înseamnă un viitor adult care poate salva oameni, un viitor adult care îi poate face pe alții fericiți, un viitor adult care lasă la rândul lui ceva.

4. Pune niște bani deoparte

Cum spuneam mai sus, sarcina vine și cu anxietate. E adevărat că râzi ca o isterică mai tot timpul (asta dacă ești fericită, desigur), dar uneori apare și anxietatea. Și e normal. E normal să te întrebi dacă te vei descurca, dacă îți vor ajunge banii, dacă va fi totul bine. E firesc să-ți fie teamă de lucrurile pe care nu le cunoști, însă te poți pregăti înainte. Cu cât mai puține griji, cu atât mai bine.

Sigur că se spune că unde mănâncă unul are loc și al doilea. Dar dacă poți controla asta, de ce să nu o faci? Eu sunt de părere că mai bine pui lucrurile în ordine din timp ca mai apoi să te poți ocupa de copil liniștită decât să fii nevoită să muncești ca o bezmetică doar ca să ai ce să pui pe masă.

Draga mea, înainte să faci un copil, asigură-te că vine într-un mediu liniștit. E important pentru toată lumea. Este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru un copil: să-i oferi un mediu liniștit.

Cu drag,
Doamna Kovacs

Foto: Unsplash 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply