Din casă

Ce NU este iubirea și ce este iubirea?

mai 31, 2020

Se scrie des despre ce este iubirea și atât de rar despre ce NU este iubirea. Le-am trăit pe amândouă. Știu care sunt diferențele, așa că am ales iubirea.

Neiubirea este atunci când nu ai voie să ai o părere diferită. Neiubirea este atunci când nu mai poți vorbi despre ceea ce simți. Pentru că ceea ce simți devine ceva neimportant, însă de când sentimentele nu mai au valoare?
Neiubirea este atunci când nu mai poți cere nimic omului de lângă tine. Trebuie să înțelegi că e o situație dificilă. Nu e timp pentru asta. Nici răbdare, nici înțelegere.

Neiubirea este atunci când trebuie să te descurci singur. Doar suntem oameni maturi, nu? Iar oamenii maturi trebuie să facă totul singuri.

Neiubirea este atunci când nu ai voie să te simți confortabil. Dacă îți place să mănânci cocoțată-n pat și nu te simți confortabil să faci asta, atunci este neiubire. Neiubirea este și atunci când nu ți se apreciază eforturile pe care le depui când gătești, faci curățenie sau pur și simplu îngrijești un animal sau chiar propriul copil.

Neiubirea este atunci când nu ai voie mai nimic. Te superi, te deranjează, taci și înghite! E NEimportant ce spui. Și dacă totuși spui ceva ți se răspunde cu „Tu ești de vină!”. Ei bine, asta NU este iubire.
Când îi pare rău pentru investiția pe care a făcut-o în tine, dacă a făcut-o, atunci este neiubire.

Neiubirea înseamnă control. Unde te duci, când te duci, de ce, cu cine?

Vezi tu, lipsa iubirii te transformă într-o ființă timidă, ciudată, lipsită de încredere și curaj. Asta NU este iubire.

În schimb, iubirea…

Când există iubire ai voie să ai păreri diferite. Ba chiar ești încurajat să vorbești despre asta. Compromis. Fac ce-ți place și ție, faci ce-mi place și mie. Armonie.

Când există iubire, ceea ce spui este important. Fie că vorbești despre cât de frumos este gardul vecinului, fie că vorbești despre dorințele tale. Totul e important când există iubire. Omul de lângă tine este important, dacă există iubire.
Iubirea este atunci când celălalt de lângă tine înțelege că ești obosit, speriat sau pur și simplu într-o pasă proastă. Iubirea este atunci când celălalt are grijă de nevoile tale, când îi pasă, când îți spune „Sunt în spatele tău și dacă e să cazi, eu te prind”. Curaj.
Iubirea e despre a-i da celuilat curaj, siguranță și un umăr pe care să plângă, dacă va avea nevoie.
Iubirea e despre curajul și libertatea de a-i cere celuilalt orice îți dorești. Fără jenă, fără temeri, fără preconcepții. Iubirea este confortabilă, cu aprecieri și păreri diferite. Iubirea înseamnă ACCEPTARE.

Iubirea este atunci când celălalt te întreabă „Aș putea face ceva să te simți mai bine?” Sau „Cum aș putea face lucrurile mai bine de atât?„. Asta este iubirea!

Când există iubire te transformi într-un copil sau adult încrezător, cu speranță în ziua de mâine, cu dorințe pe care vei ști cum să ți le împlinești. Te transformi pur și simplu în liniște. Liniște pe care vei putea să o dai mai departe pentru că tu ai înțeles de ce, cum și cui.

Neiubirea înseamnă egoism, iubirea este altruism.

Neiubirea înseamnă gelozie, iubirea este încredere.

Neiubirea înseamnă nesiguranță, iubirea înseamnă siguranță.

Neiubirea înseamnă zgomot, iubirea e liniște.

Neiubirea înseamnă urât, iubirea e frumoasă.

Neiubirea este limită, iubirea e infinit.

Neiubirea înseamnă lașitate, iubirea este curaj.

Neiubirea înseamnă abandon, iubirea este prezența ta necondiționată.

Neiubirea este atunci când îi spui mamei „Eu muncesc, nu pot să stau cu copilul”, iubirea este atunci când spui „Stau eu cu copilul, du-te și fă-ți o baie, relaxează-te, bea o cafea în tihnă”.

Neiubirea este atunci când NU-ȚI pasă, iubirea este atunci când spui „Ce pot să fac să-ți fie mai bine?”.

Ei bine, tu ce alegi? Câteodată, alegerile nu-s ușoare, dar vezi tu, paradoxul este că tocmai alegerile dificile îți pot înfrumuseța viața. Să-ți asiguri confortul, ție și celor dragi ție, nu înseamnă întotdeauna că e ușor. Așa că da, încurajez pe fiecare să ia decizii dificile dacă asta înseamnă liniște.

Liniștea e importantă. O merităm.

Cu drag,
Doamna Kovacs

 

Foto: unsplash

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply