Din casă

Covid, Colectiv. Cât de mult seamănă cele două

martie 24, 2020

Covid va scrie istorie. Întrebarea este cum? Cum va scrie? Ce rămâne în urma noastră? Ce vom schimba? Vom schimba?

Colectiv n-a fost suficient ca să schimbăm sistemul. Nicio tragedie n-a fost suficient de tragică pentru noi

Nu poți să vorbești despre Colectiv fără să te simți sfâșiat, nu poți să fii împăcat cu tine însuți. Poate trebuia să facem și noi ceva mai mult decât să ieșim în stradă. Poate că am fi putut schimba ceva. N-am reușit.

Nu poți să vorbești despre Colectiv și să rămâi indiferent, deși unii au rămas. Au rămas indiferenți cei care n-au avut grijă ca locul acela să fie un loc sigur sau din care să ai o șansă să ieși viu de acolo. Au rămas indiferenți medicii care au ales să TACĂ în loc să spună adevărul. Au rămas indiferenți cei din conducere care au ales să spună că pacienții sunt îngrijiți ca afară. Hai sictir! Îngrijiți ca afară, dar mâncați de viermi?

Covid, Colectiv. Cât de mult seamănă cele două cuvinte. Cât de mult va semăna tragedia de atunci cu cea de azi. Nimic nu s-a schimbat.

Covid nu mai e despre impactul economic. Mulți au spus că nu e bine ce facem, puțini au fost ascultați.

Mulți au râs de țăranii noștri. Mulți au refuzat să plătească pentru cartofii și merele românești. Ale noastre nu erau la fel de frumoase și parcă nici nu luceau atât de mult ca alea din import. Așa e, ai noștri încă nu-și bat capul cu ceară și cine mai știe ce drăcovenii în fructe și legume.
Covid o să demonstreze tuturor că țăranul despre care spuneau atâția că e pleava societății este unul dintre cei mai importanți pioni în jocul acesta. Degeaba ai tu vilă la Snagov, mașină de sute de mii de euro, degeaba ai conturile pline, dacă țăranul nu vrea să-ți dea cartofi și o găină, vei mânca bancnote. Sau va ieși ceva foarte urât și inuman din tine.

Covid o să demonstreze tuturor că degeaba manevrezi laptopul ca nimeni altul, dacă habar n-ai să-ți faci o strachină de mâncare. Covid o să demonstreze că degeaba ai telefon de peste 1000 de euro, când frigiderul tău…e gol.

Covid o să demonstreze tuturor că medicii care au tăcut, au închis ochii și au întins mâna, vor cădea în propria capcană. Covid va demonstra că degeaba au luat șpagă pentru că ei înșiși vor deveni victimele sistemului pe care l-au susținut atâta timp. Și atunci la cine vor mai întinde mâna? Covid va demonstra că am închis ochii prea mulți. Am fost cu toții de acord să fim victimele lor. Acum poate că e prea târziu. Sau poate că e un început. Un început în care TREBUIE să începem să avem grijă de noi.

Un început în care medicii să înțeleagă că șpaga nu te face om.

Un început în care medicii care au uitat să fie oameni își vor reaminti că victime pot fi și copiii lor, nu doar ai noștri. Un început în care toți cei care se credeau invincibili să cadă în propria lor groapă. Au făcut-o cu toții suficient de adâncă. Toți cei care au furat sistemul medical. Toți cei care au înșelat sistemul medical.

Vă mai amintiți de Florin Iordache când spunea „Auzi, realitatea e aia pe care ți-o spun eu”? Domnule „Altă întrebare”, Covid o să vină și după dumneata. Și vei mânca 3 biscuiți la micul dejun în spitalele de stat de care ați avut voi grijă. Va fi bine. Că doar e ca la privat, nu? Domnule Iordache, știți cum e să mâncați la un loc cu gândacii sau să vă mănânce viermii? Nu vă doresc să aflați. E dureros. Domnule, știi cum e să-ți vezi tatăl, mama sau copilul în situația asta? Nu vă doresc să aflați.

Covid s-ar putea să vină cu multe lecții. Despre compasiune, despre iertare, despre umanitate.

Covid e cu două tăișuri. Ori ne unim, ori ne dezbinăm în cel mai urât mod posibil. Depinde de noi. Întotdeauna a depins numai de noi.

Covid va uni familii și va zgudui sistemul. Covid o să te facă să te duci la mama ta să-i dai un pahar cu apă. Covid te va face să-ți dorești ciorba mamei și nu sofisticățenia de sushi pe care plăteai enorm în restaurant. Covid te va face să spui „Ce bine era dacă aveam și noi câteva găini acum. Și o vacă pentru lapte și un petic de porumb pentru mălai.”

Covid ne poate face să ne mulțumim cu mai puțin, că prea nu ne mai satură și mulțumește nimic de la o vreme încoace. Covid ne va face să simțim și frică, dar și speranță. Covid ne va face să simțim și ură, dar și iertare. O să-i urâm pe cei care ne-au furat atâta amar de vreme, dar îi vom ierta și ne vom uni ca să ne fie mai bine din tot răul acesta.
Covid ne va face să găsim putere acolo unde nici nu știam că avem. Covid a adunat atâția oameni care vor să facă bine. Care s-au oprit din haosul lor și fac lucruri care contează cu adevărat. Totodată, Covid va scoate și ce e mai rău din oameni. Vor învăța și ei mai devreme sau mai târziu că nu asta e soluția. Că degeaba dai din gură pe Internet, dacă în casă ești singur. Că degeaba îi acuzi pe alții, dacă ție nu-ți aduce nimeni o farfurie cu mâncare.

Covid s-ar putea să ne demonstreze încă o dată că banii sunt doar un mijloc, nu un scop. Un mijloc prin care ne putem susține unii pe alții, că prea ne-am obișnuit să ne uităm cu invidie la bogații țării și să acuzăm în loc să admirăm. Prea ne-am obișnuit să spunem „Vrei să te îmbogățești de pe urma mea! Hoțule!”, dar dacă vine unul ca Becali să doneze pentru noi, atunci e bine. E un om minunat. Covid ne va demonstra tuturor că există oameni ca Becali și oameni ca Dragnea sau Iordache. Bani au toți, însă alegerile lor fac diferența.

Covid s-ar putea să ne dea o mare lecție. Alte țări au învățat-o demult, la noi poate că n-a fost momentul potrivit până acum. Covid ne va învăța că trebuie să avem propria noastră producție. Deja simțim asta pe pielea noastră. Nu era bine dacă țara asta putea oferi echipamente de protecție medicală ca să nu se închidă spitale și să nu se îmbolnăvească medici? Sigur, mi-am amintit de Hexi Pharma, de offshore-uri și de cum aleg ai noștri să vândă către sistemul medical la prețuri mai mari cu 500%. Poate că avem dreptate să spunem „Hoțule!”. Dar să spunem cui trebuie pentru că e demoralizant când ești acuzat pe nedrept. Ia spuneți, oameni buni, cei care ați furat, cum e? Cum credeți când veți sta la un loc cu noi, ăștia muritori de rând?

Covid parcă vine să facă dreptate. Iresponsabil? Laș? Hoț? Prea stresat? Covid nu va ierta. Vom cădea ca popicele în propria mocirlă.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply