Jurnal de Sarcina

Cu sau fără vizite la maternitate?

ianuarie 10, 2020

În următoarele zile ar trebui să nasc, drept urmare sunt bombardată cu telefoane și mesaje în care sunt anunțată că voi fi vizitată. Anunțată, nu întrebată dacă se poate.
Adevărul e că și eu ard de nerăbdare să-mi țin fata în brațe, însă există câteva lucruri pe care se pare că unii ori nu le știu, ori le-au uitat, ori pur și simplu nu le-au trăit și atunci nu le înțeleg…

Așa că zic în felul următor: viitoarea sau proaspătă mămică TREBUIE întrebată dacă vrea să fie vizitată sau nu în acest moment. Sunt convinsă că există și femei care au nevoie de multă atenție, flori și cadouri, cum sunt sigură că există și femei care nu-și mai doresc altceva decât să-și tragă, în sfârșit, sufletul și să-și țină bucățica de om în brațe. În liniște.
Trebuie să recunosc că am căutat informații despre vizitele astea. Alte femei ce fac? Cum fac? Mi s-a reproșat că nu e normal să nu-mi doresc vizite în maternitate. Că e o bucurie care se împarte și că sunt egoistă. Nu sunt. Mai am atât de puțină energie încât o păstrez pentru bărbată-miu și fii-mea. Amândoi au nevoie de mine. Oricât de mult mi-aș dori să stau la taclale, nu mai pot și nici nu vreau. Nu mai am de unde.

Nu toate femeile au sarcini ușoare

Asta înseamnă oboseală. Oboseală cum n-am crezut vreodată că există. N-am mai dormit 3 ore legate din săptămâna a cincea de sarcină, am aproape 30 de kilograme în plus, gingiile sunt inflamate de când am rămas însărcinată, arsurile sunt mai nasoale decât alea din Australia și totuși nu asta e cel mai greu, nici măcar vărsăturile alea zilnice din primele 4 luni.
Durerile pelvine extrem de ascuțite instalate comod încă de prin săptămâna 34, alea sunt cu adevărat obositoare! Și fizic și psihic. Dacă știi cum e durerea de fractură, imaginează-ți cum e să o să simți 24/24 timp de vreo 4-5 săptămâni între picioare! Dezavantajul unui bazin mic. Și atunci, de unde să mai scot energie, timp și chef pentru vizite?

Să te întorci de pe o parte pe alta când ai ditamai burta este o provocare, însă dacă mai adaugi și durerile de ligamente din zona intimă, atunci ai tot dreptul să-ți dorești puțină liniște.
Și nu, nu poți să pui totul pe umerii soțului, că nici lui nu-i este mai ușor. Nu-i este ușor să te vadă în fiecare zi nedormită, umflată cu pompa, urlând de dureri și cel mai probabil isterică demult.

Așa că întreabă. Întreabă când poți veni, dacă proaspeții părinți au nevoie de ceva și dacă există lucruri pe care să NU le aduci. De exemplu, florile nu au ce căuta la maternitate și nici în casa unde stă un nou-născut. Pot provoca alergii serioase. Știu că în filmele americane saloanele mămicilor sunt pline de flori și baloane, însă nu e cazul. De ce ar mai conta florile alea când proaspătă mămica ține în brațe cea mai frumoasă floare din tot universul ăsta?

Oferă-te să ajuți și așteaptă să ți se ceară asta

Spuneam la început că mă simțeam vinovată. Eu de ce nu-mi doresc să vină neamurile și prietenii, să fac petreceri cu baloane și să aștept cu nerăbdare cadourile pentru cea mică? Mi-am pus imediat eticheta că am o problemă, apoi mi-a amintit bărbată-miu că până și un animal are instinctul de a-și proteja puii și că nu e nimic în neregulă că nu-mi doresc agitație.

În unele maternități, vizitele nou-născutului sunt interzise sau limitate

Îl poți vedea cel mult printr-un geam, timp de 5 minute. Și pe bună dreptate! Nu poți expune copilul atât de repede la contactul cu bacteriile de afară. Sau la mirosul de țigară sau parfum. Despre reguli, altă dată.

Până una alta, dacă și tu te întrebi dacă e bine sau nu să primești vizite cât ești încă în spital, răspunsul e numai la tine. Dacă ai avut o sarcină și o naștere ușoară și asta îți dorești, atunci cel mai probabil e bine să accepți vizitele celor dragi. Dacă îți dorești intimitate și timp pentru a-ți încărca bateriile, atunci limitează vizitele. În altă ordine de idei, fă ce consideri că e bine pentru tine, pentru bebe și pentru soț.

Foto: Carlo Navarro 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply