Mi-aș fi dorit să găsesc câteva informații și argumente cu privire la biberoane, tetine și sterilizator. Recunosc că am căzut pradă marketingului și am umplut casa de biberoane anti-colici. Adevărul e că sunt toate la fel. Fii-mea a avut colici și, crede-mă, pentru liniștea ta, cumperi nșpe mii de feluri de tetine și biberoane, numai să știi că îi e mai bine.
Avent, Lansinoh, Tommee Tippee
Le-am încercat pe toate. De la Avent am luat varianta cu dispozitiv anticolici și varianta Natural. Cel cu dispozitiv anticolici ne enerva pe amândouă. Mi se pare greu de folosit și de curățat, iar fii-mea n-a fost deloc fericită cu tetina. Pur și simplu se enerva.
În schimb, cu tetinele Lansinoh și Avent Natural ne descurcăm de minune.
Cum alegi cele mai bune biberoane?
Mai toate biberoanele au o gaură prin care se elimină aerul înainte de a ajunge în gurița bebelușului, diferența o face, de fapt, marketingul abordat de către producător. Philips Avent pare că investește destul de mult în asta.
Așa că după 3 luni de alăptat cu biberonul, îți recomand să fii atentă la cum se simte bebelușul cu tetina. Fiică-mea le preferă pe cele moi, cu vârful mai mic, care imită destul de bine sânul. De aceea am și rămas la Philips Natural.
Un alt aspect important este biberonul. Avem biberoane atât din plastic, cât și din sticlă. Personal, îmi plac mai mult cele din sticlă (se curăță foarte bine în mașina de spălat vase) și parcă se usucă și mai bine după sterilizarea la aburi.
Bărbată-miu, în schimb, le preferă pe cele din plastic (fără BPA, desigur). I se par mai ușoare. Na, fiecare cu preferințele lui.
De câte biberoane ai nevoie pentru început?
Dacă bebelușul nu vrea să sugă la sân și ești forțată să folosești pompa sau trebuie să completezi cu formulă de lapte, atunci socotește de câte ori vrei să speli și să sterilizezi biberoanele. Bebele mănâncă undeva la 2-3 ore distanță. În primele 3 luni, cantitatea de lapte pe care o mănâncă un bebeluș este destul de mică, însă dacă nu vrei să investești prea mulți bani în biberoane, poți opta pentru 2-3 biberoane de 125 ml și încă 2-3 biberoane mai mari. Dacă nu-ți dorești să speli și să sterilizezi toată ziua biberoane și tetine, atunci cumpără câte consideri tu că e suficient.
Important este să schimbi tetinele la timp. Producătorii recomandă schimbarea tetinelor în fiecare lună, însă bebelușul îți spune exact ce nevoi are. Dacă se enervează, e posibil ca fluxul tetinei să fie prea mic, dacă se îneacă, atunci e posibil să fie prea mare.
Ce fel de sterilizator îți trebuie?
Eu am optat pentru unul cu aburi. Există și sterilizatoare care se folosesc la cuptorul cu microunde, nu știu foarte multe informații despre acestea.
Un lucru important: biberoanele, tetinele și suzetele se sterilizează după fiecare utilizare.
Revenind la sterilizator, eu am optat pentru unul de la Reer în care încap 6 sticle simultan, în plus mai are un rând unde poți pune tetinele și suzetele.
Inițial îmi îndreptasem atenția către sterilizatorul de la Avent 3 în 1, însă am citit multe recenzii negative și parcă nu-mi vine să dau peste 300 de lei pe ceva ce se arde după numai câteva utilizări. Sigur, poate că unii clienți au avut ghinion și au nimerit loturi mai proaste. Zic și eu.
Prefer să fie încăpător (să aibă loc și sticlele mai mari), nu de alta, dar nu-mi vine să mă trezesc noaptea ca să sterilizez biberoanele. Țin capacul închis și gata!
Pentru alăptarea cu formulă îți mai recomand și un încălzitor
După ce fierbi apa pe care o folosești la prepararea formulei, răcește-o și pune-o într-un recipient de sticlă (spălat și sterilizat în fiecare zi). Menții încălzitorul la 40 de grade, iar apa pe care o folosești va fi numai bună pentru lapte. Cunosc mame care folosesc termosul, dar ce rost are să-ți complici viața atât de mult când există soluții mai bune?
P.S. Nu uita că alăptarea la sân este cea mai bună, însă dacă din diferite motive nu se poate, nu pune și mai multă presiune pe tine.
Sper că ți-am făcut alegerile mai ușoare.
Cu drag,
Cosmina Kovacs
No Comments