Parenting

Cum am scăpat de suzetă în 3 zile?

februarie 15, 2022

I-am introdus suzeta fetiței încă de pe vremea când avea colici, însă am avut grijă să i-o dăm doar înainte de somn. Problema e că a devenit dependentă sau, mai bine zis, așa credeam eu și am tot amânat momentul.

Când am fost la grădiniță pentru înscriere, mi s-a spus: Fără jucării de atașament, fără suzetă și începem pregătirea pentru a scăpa de pampers.
Când ești părinte, ar putea să ți se pară multe schimbări și că puiul tău de om ar putea avea de suferit. Mă rog, ăsta a fost primul meu gând, apoi mi-am spus „Ok, mai are o lună până când începe grădinița, plus încă una de acomodare. Ce pot să fac eu ca să-i fie mai ușoară acomodarea?”

I-am tăiat suzeta și i-am schimbat locul

Știam că o va găsi rapid.

– Uiteee!

A venit la mine și mi-a arătat ce s-a întâmplat, așa că acela a fost momentul în care i-am spus că Zâna Măseluță a decis să facă asta pentru că a venit momentul când suzeta îi poate strica dinții. I-am arătat în oglindă că are dințișorii perfecți și i-am spus că Zâna o felicită că se spală singură pe dinți și că are încredere în ea că va renunța la suzetă.

Toată ziua i-am vorbit despre asta, astfel că la un moment dat s-a dus la păpușa ei bebeluș, i-a arătat suzeta și i-a făcut semn că nu mai are voie să folosească nici suzeta, nici biberonul pentru că, desigur, i se strică dinții.

Am hotărât să facem asta sâmbătă în ideea că mă pot baza și pe bărbată-miu. Atitudinea noastră a fost una pozitivă. Nicio secundă nu am făcut o tragedie din faptul că suzeta ei este tăiată, din contră. Ne-am comportat ca și cum s-a întâmplat ceva extraordinar. Ptiu! Ce fraieră am fost că n-am făcut-o mai devreme! Păi da. Problema era la mine, nu la cea mică.

Prima seară fără suzetă s-a lăsat cu plâns

Mă așteptam la suspine și urlete, dar cred că mi-am subestimat copilul sau pur și simplu temerile mele au fost nefondate.
A plâns câteva secunde, am strigat-o împreună pe Zâna Măseluță și am rugat-o să ne ajute puțin. Zâna i-a răspuns „Știu că ți-e greu, mâine va fi mai bine, am încredere în tine că vei trece cu bine peste asta!”.
Mi-a luat o oră să o culc. Timp în care mi-a cerut apă, să-i citesc, să-i cânt, ba să o pup, ba că îi e foame. Orice, numai să nu doarmă.
Primul ei somn fără suzetă a fost agitat, recunosc. S-a învârtit, s-a sucit, s-a trezit. Bănuiesc eu că agitația ei a fost, de fapt, agitația noastră.

A doua noapte fără suzetă a fost ceva mai ușoară

De la o oră am ajuns la 30 de minute. Tot cu apă, râs, foit, învârtit și trezit destul de devreme.

Aseară a fost a treia noapte.

Am repetat aceeași rutină: pune capul pe pernă, învelește-te, dă-mi fruntea pentru pupicul de noapte bună. A adormit în 10 minute. Fie i s-a format rutina, fie aseară am fost mai calmă pentru că aveam certitudinea că va adormi în cele din urmă, fie e din amândouă câte puțin.

Ce poate fi mai rău decât suzeta? Degetul! A avut tendința să ducă degețelul la gură, însă i-am repetat aceeași poveste. Fără degețel sau suzetă pentru că vor deveni dinții strâmbi. E firesc de ce e mai rău, dacă suzeta o poți strica/arunca, atunci cu degetul care e la purtător ce mai poți face?

Îi tot povestim de pe la 1 an că atunci când va avea toți dințișorii va trebui să renunțe la suzetă. Speram să renunțe ea de una singură, însă nu. A fost necesar un moment decisiv.

Urmează trecerea de la pampers la oliță

Am mai avut încercări de-a lungul timpului cu olița. Uneori cerea singură, alteori refuza pur și simplu, oricât de mult i-aș fi explicat de ce și cum.

Am decis să înlocuim clasica oliță cu o mini toaletă pentru copii pe care o găsești pe Noriel.ro. Ieri am primit-o și tot ieri a folosit-o pentru prima dată. I s-a părut mai interesantă, în plus, locul ei e la baie, are hârtie igienică și poate să tragă apa. Mă rog, nu trage nicio apă, doar se aude ca și când.

Dar asta e altă poveste și abia am făcut primul pas. Încă nu am găsit o strategie bună prin care să nu traumatizez copilul, dar puțină odihnă probabil că îmi va oferi răspunsul de care am nevoie.

Sau poate că sunt mămici pe aici care au trecut deja prin povestea asta și mă ajută cu câteva idei? 😀

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply