Parenting

Cum aș vrea să se facă educația sexuală în școli

iunie 1, 2020

Doamne, câte fete au rămas gravide când eram în liceu! Și, Doamne, câte veneau să mă roage să le împrumut cu bani pentru că le apăruseră câte o boală sau alta și le era frică să ceară ajutorul părinților!

Lucrurile astea puteau fi evitate. Îmi amintesc că la dirigenție a venit la un moment dat un medic ginecolog. A explicat la o sală întreagă cum rămânem gravide și care sunt riscurile la care ne expunem. Era prea târziu pentru multe dintre fete.

A fost stânjenitor, însă de bun augur. Stânjenitor pentru că am fost crescută cu ideea că e rușinos. Dar nu e mai rușinos să rămâi gravidă la 14 ani sau să te îmbolnăvești?

Educația sexuală NU ar trebui să te învețe cum să faci sex, ci cum să te protejezi din toate punctele de vedere! Și fizic, dar și emoțional.

Asta trebuie să înțeleagă părinții care se opun vehement. Educația sexuală ar trebui să fie despre corpurile noastre, despre cum să înțelegem ce se întâmplă cu noi, despre cum să ne protejăm, despre riscuri.

Educația sexuală ar trebui să includă și psihologie.

Să știe copiii sau fetele, mai exact, că nu este în regulă să fie constrânse în niciun fel. Că nu este ok să li se spună „Dacă tu nu vrei, mă duc cu alta” sau „Sunt bărbat, e dreptul meu să fac asta”! Nu, nu există astfel de drepturi.
Dacă există părinți cărora le este rușine sau incomod să-și învețe copiii ce au de făcut, atunci lăsați specialiștii să facă asta! Pentru binele lor!

Cum aș vrea să se facă educația sexuală în școli?

Consider că este nevoie de un psiholog și de un medic ginecolog.
Psihologul să răspundă nevoilor emoționale, iar medicul ginecolog să vorbească în termeni medicali. Toate fetele, respectiv femeile au ovare, ovule, sâni și hormoni, cum toți băieții, respectiv bărbații au testicule, spermatozoizi și erecție. Sunt lucruri normale.

Biserica se opune. Se opune educației sexuale, se opune avorturilor, se opune la orice.

Dar ce-ar fi să trimiteți preoții să consilieze copiii? Să faceți și voi ceva concret pentru copii în loc să vă opuneți la orice? Pe copiii defavorizați cine îi protejează? Părinți, nu, școala, nu, biserica, nu, societatea, nu. Îi protejăm noi cu ajutoare sociale, așa-i? Să plătim alocațiile a 10 copii, eventual.

BOR are o reacție dură în ceea ce privește educația sexuală în școli:

„Considerăm că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață. În acest sens, mai multe studii realizate în diferite țări au demonstrat că o astfel de abordare a educației copiilor a avut ca urmare începerea vieții sexuale mai devreme, cu implicațiile de rigoare, fără vreo îmbunătățire în plan social”, spune Patriarhia.

Atâta vreme cât există tablete, calculatoare și telefoane cu internet, dragă BOR, s-a dus cu inocența copiilor. Sunt curioși. Este firesc! Însă este datoria noastră să ne asigurăm că ajung TOATE informațiile la ei, nu doar cele pe care le caută singuri.

Îmi scriu fete (14-15 ani cel mult) dacă le pot ajuta cu sfaturi și dacă e în regulă să-și înceapă viața sexuală. Slavă Domnului că am scris articole stupide cu și despre gelozii, iar copilele își fac curaj să-mi scrie!
Nu sunt suficient de mature să caute articole cu și despre protecție, nu știu să selecteze materialele pe care le citesc, iar internetul abundă atât cu lucruri bune, cât și cu mizerii.
Cunoașterea NU AFECTEAZĂ INOCENȚA, din contră. Cine nu cunoște are șanse mai mari să-și piardă inocența, dragă BOR. Cred că psihologii sunt de acord cu ceea ce spun. Curiozitatea apare din cauza lipsei de cunoaștere.

Atâta vreme cât cunoști și riscurile, curiozitatea pălește. Atâta vreme cât un copil/adolescent își cunoaște și drepturile, atunci putem avea încredere că ia deciziile corecte.

Părinții educați vorbesc cu siguranță cu copilul lor, dar copiii ai căror părinți lipsesc fizic sau emoțional, ce fac? Nu e datoria noastră să ne asigurăm că vine din urma noastră o generație din ce în ce mai bună? Că nu mai fac greșelile părinților și bunicilor noștri? N-am învățat nimic din greșelile altora?

Îmi amintesc că eram foarte mică și i-am întrebat pe ai mei „Eu cum am apărut pe lume?”. Am primit clasicul răspuns:

-Te-a adus barza!

– Cum m-a adus barza?

– În cioc, mami.

Multă vreme am belit ochii pe geam, imaginându-mi cum Dumnezeu m-o fi adus barza aia și de unde…

Ar fi fost mai simplu să mi se spună că am crescut în burta mamei și că din doi oameni poate apărea încă o viață. Nu aș mai fi întrebat mai mult. Cel puțin, nu atunci. Pentru că pur și simplu nu era la fel de interesant și stimulant pentru imaginația mea la fel ca o barză cu un copil în cioc. Și uite așa, în loc să fie un subiect închis, mi-a intrat în cap ideea că o barză poate face asta.

O să vină ziua când fiică-mea o să pună întrebări. Nu o voi minți, însă cu siguranță putem adapta comunicarea în funcție de vârsta copilului, astfel încât să nu-i „afectăm inocența”.

Educația sexuală nu înseamnă filme pentru adulți și poziții din Kamasutra. Educația sexuală înseamnă cunoașterea corpului și punct.

Ah… Aș împărți orele de educație sexuală în clase cu fetele și clase cu băieții. Să nu apară riscul de a râde unii de alții, căci da, se poate întâmpla asta. În schimb, aș face niște ore de psihologie cu toții la un loc. Băieții să știe că nu este în regulă să pună condiții, iar fetele să știe că nu este în regulă să le accepte.

Tu ce părere ai?

Foto: Unsplash

You Might Also Like

1 Comment

  • Avatar
    Reply Kovacs Dorina iunie 1, 2020 at 7:54 pm

    Draga Cosmina, sunt total de acord cu tine. Da, trebuie educatie sexuala in scoli, probabil nu din ciclul primar, dar din gimnaziu cu siguranta. La liceu ar trebui sa fie obligatoriu. Exista psihologi in scoli, poate ca nu suficienti, dar exista. Si mai exista medici care fac planificare familiala, in policlinici sau alte cabinete. Cand am lucrat la scoala, ca psiholog, am facut astfel de intalniri si au fost foarte benefice. Initial m-a contactat dna doctor, deci cred ca educatia sexuala a adolescentilor este si in atributia acestor specialisti. Bine ar fi sa se faca ceva in acest sens sa nu mai fie atatea fetite marcate si nenorocite pentru toata viata. Cu drag, un psiholog.

  • Leave a Reply