Din casă

Dr. Mihai Craiu despre purtarea măștilor în această perioadă

martie 30, 2020

Când spuneam că măștile, chiar și cele din bumbac sunt mai bune decât nimic, am fost acuzată și hăituită cum nu credeam vreodată că voi fi. Când spuneam că orice e mai bine decât nimic, că ni se spune să nu le purtăm pentru că ele nu există și, deci, asta ar însemna o presiune din partea românilor pe autorități, nimeni nu mă credea. Ba mai mult decât atât, am fost acuzată că fac mai mult rău decât bine.

Că îmbolnăvesc românii, că vreau să mă îmbogățesc. Nu, nu vreau. Nici una, nici alta. Dar vreau să trecem mai repede peste situația asta. Îmi vreau părinții în siguranță, vreau să-mi scot mai repede copilul din casă, vreau să lucrez din nou în armonie, nu în anxietate. Vreau să pot să dau și bătrânilor și celor care nu-și permit. Nu am atâția bani, încât să-mi permit să dau tuturor, dar din câteva  măști vândute pot să dau și măști gratis.
Am scris și opinia unui medic din Ungaria aici, dar nu îl ia românu’ în serios. Că deh! Avem o problemă cu ungurii, iar eu sunt neica nimeni și nu influențez pe nimeni.

Iată ce spune domnul doctor Mihai Craiu despre măști pe Spațiul Virtual pentru copii:

„Câte ceva despre cifre, fizică și riscuri in COVID-19

Întrebarea ultimelor zile a fost CU MASCĂ SAU FĂRĂ MASCĂ?

Răspunsul diverșilor experți, pe care mi l-am însușit cu scepticism si pe care l-am utilizat foarte rar, este că măștile artizanale sunt inutile și dăunătoare.
Articolul de mai jos vine să DEMONTEZE această eroare gravă, generată de presiunea uriașă, pusă pe cei responsabili de aprovizionarea cu măști de protecție. Deoarece specialiștii au realizat că vor dispărea complet toate tipurile de măști specializate, mai simple sau mai sofisticate, a apărut recomandarea ce precizează că măștile sunt inutile pentru persoanele obișnuite. Mai ales că existau numeroase dovezi că aceste măști obișnuite nu rețin aerosolii (particule ce plutesc în aer si au diametru sub 10 microni).
Ce vrem de la o mască? De la una obișnuită, nu de la una profesională, destinată personalului medical si paramedical din spitale… Vrem să încetinească TRANSMITEREA, în populația generală, a SARS-CoV-2. Alături de distanțarea socială, măștile de orice tip, par să ajute la dezideratul de a „turti” curba de apariție a cazurilor noi de boală.
CIFRE RELEVANTE
180 km/ora (50 m/sec) – aceasta este viteza particolelor aerosolizate de salivă sau secreții nazale, când strănutăm.
6 metri – aceasta este distanța pe care ar putea să o parcurgă particulele aerosolizate în aer, după strănut.
Cu alte cuvinte, dacă NU purtați mască deloc (sau o puneți greșit fără să acopere bine nasul și gura) si sunteți la mai puțin de 6 metri de cineva care strănută și tușește fără să respecte eticheta tusei (cu cotul sau batista de unică folosință) puteți să vă imbolnăviți.
MESAJ DE LUAT ACASA – sănătosi sau nu, atâta vreme cât ieșiti din casă, ar fi prudent să stați la distanță de alte persoane și să purtați mască ȘI protecție pentru ochi.
Promit să revin cu detalii.
Aveți grijă de voi. Sănătate multă!”
Articolul la care făcea referire: https://medium.com/@Cancerwarrior/covid-19-why-we-should-all-wear-masks-there-is-new-scientific-rationale-280e08ceee71

Postarea domnului doctor este disponibilă aici.

Nu știu când vom înceta să mai funcționăm după principiul: „Crede și nu cerceta!”, dar ar fi bine să se întâmple rapid. Ne poate costa prea mult!

Foto: Facebook Spatiul Virtual pentru copii

Cu drag,
Cosmina Kovacs

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply