Parenting

Dragi mămici care vă pierdeți vremea pe grupuri…

august 15, 2019

MAME SUPER COOL. GRAVIDUȚE ȘI BEBEI. MĂMICI ȘI TĂTICI. MĂMICI, GRAVIDUȚE ȘI BEBEI. Sunt zeci de grupuri pe Facebook pline de mămici. Ce caut eu acolo? Am făcut parte din echipa Totul despre Mame în urmă cu câțiva ani și mă străduiam teribil să promovez parenting-ul pozitiv. Îmi doream o schimbare cu orice preț.

Timpul a trecut, m-am maturizat între timp și am învățat că omul care nu vrea să se schimbe, nu ascultă indiferent de cât de tare încerci tu să strigi. Așa că am încetat într-o oarecare măsură să mai fac asta. Într-o oarecare măsură pentru că nu m-am oprit din scris și probabil că nu mă voi opri niciodată, însă am încetat să mă bag fără să fiu invitată. Așa că nu mai scriu nimic pe grupuri de peste 3 ani.
Sigur, asta nu înseamnă că nu sunt acolo, că nu văd, că nu citesc, că nu urmăresc.

Dragi mămici care vă pierdeți vremea pe grupuri… Am câteva lucruri să vă spun.

1. Nu mai dați și nu mai cereți sfaturi medicale

Dacă nu aveți studii medicale, nu vedeți pacientul, nu faceți analizele și nu-i puteți adresa întrebările potrivite, nu aveți dreptul să vă dați cu părerea despre un posibil diagnostic. Dacă ești însărcinată și te simți rău, sună medicul, nu pune întrebări pe grupuri. Dacă ai un copil și nu se simte bine, sună pediatrul sau du-te la urgențe cu el. Nu pierde vremea pe grupuri.
Dacă nu ai încredere în diagnosticul unui medic, cere a doua opinie unui alt doctor.

2. Nu le mai certați pe cele care nu știu

Nu există mamă perfectă, oricât de mult ne-am dori noi să credem asta. Recunosc. Și eu m-aș umfla în pene gândindu-mă că am citit mult și sigur o să fiu cea mai bună mamă din lume. FALS. Nici cel mai specialist dintre specialiști nu poate susține că știe tot și nici că e părintele perfect. Pentru că suntem unici, deci și copiii și noi suntem diferiți, pentru că nu există o rețetă perfectă care să funcționeze la fel pentru toată lumea, pentru că nu avem timp și poate nici nu înțelegem corect toate cărțile, pentru că nu toți avem mult timp la dispoziție.
Știi ceva? Dacă mamele nu devin niște femei mai tolerante, mai bune cu oamenii din jurul lor, atunci cum te aștepți să ai un copil bun? Decât să răspunzi cu „Vaaai, cum să întrebi așa ceva? Cum să nu știi deja asta?„, mai bine te abții de tot sau răspunzi frumos cu „La mine s-a întâmplat așa, am făcut așa și a mers asta și cu asta„. Dacă medicul ginecolog ar lua în derâdere toate întrebările pe care i le spui, ți-ar plăcea?

3. Nu vorbiți în plus atunci când apar mămici cu depresie

Despre depresie nu ai voie să vorbești. Dacă tu povestești cum ai trecut repede peste sau că nu există așa ceva, s-ar putea să faci mai mult rău decât bine. Când cineva cere ajutorul, arată-i puțină empatie și îndreaptă-l către un specialist. Spune-i mai degrabă „Uite, în orașul tău există psihologul X. Am auzit că este foarte bun. Curaj, mami!„. Altfel există riscul să frustrezi persoana care cere ajutor, crezând că are și mai multe probleme decât crede.

4. Nu mai judecați relațiile altora și nu mai dați sfaturi

Aș spune că nu e bine nici să ceri. Să ai un copil nu e cel mai ușor lucru. Poate că unii au probleme cu banii, alții sunt mai stresați, poate că unii au interdicții care le pot afecta viața de cuplu. Nu poți judeca din spatele unui monitor și nici nu poți spune unei femei „Eu îl lăsam afară pe preș„. Poți spune „Oferiți-vă timp și spațiu, apoi încercați să comuncați deschis unul cu celălalt„. Atât și nimic mai mult.

Nu zic că e rău să comunici prin intermediul grupurilor, spun că uneori e mai bine să vorbești puțin, mai ales în cazul mămicilor. Să lăsăm specialiștii să-și facă treaba!

Sursă foto: Unsplash

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply