Din casă

Ferenc Fekete, medic din Ungaria: „Cea mai rudimentară mască, chiar și cea confecționată în casă (dacă vă acoperă complet gura și nasul) vă va proteja!”

martie 28, 2020

Cât de utile sunt măștile din bumbac?

E o întrebare pe care și-o adresează întreaga lume, nu doar românii. Nu intru în discuții, nici nu vă spun dacă sunt bune sau nu, nici nu vreau să contrazic pe cineva, însă vă pot traduce opinia unui medic din Ungaria.

Iată ce spune Dr. Ferenc Fekete despre măștile din bumbac:

„De ce orice mască sau chiar și o eșarfă te protejează? Există o mulțime de opinii false. Dacă vreau să răspund pe scurt la această întrebare, aș spune: Te protejează pentru că o porți.

Se vehiculează foarte multe păreri greșite:

1. Măștile simple permit, într-adevăr, trecerea particulelor de dimensiunea virusului. Acest lucru este valabil în teorie, însă în realitate, virusurile se află foarte rar individual în aer. De cele mai multe ori, se lipesc de particulele de praf sau de picăturile mici de apă sau salivă din cauza tusei. Deci, o mască simplă sau chiar și o eșarfă se pot dovedi eficiente în filtrarea lor (particulelor). Nu toate particulele vor fi reținute, însă cu cât mai puține particule împrăștiate, cu atât riscul de infecție poate fi mai redus.

2. Omul, fără să-și dea seama, își atinge fața în fiecare minut, scărpinându-și nasul și ochii. Modul cel mai probabil de a introduce virusul în gură sau nas este atunci când atingem într-un magazin suprafața unui coș de cumpărături, un mâner al ușii de la farmacie etc, apoi atingem accidental fața, ne suflăm nasul. Masca previne acest lucru: Nu ne putem atinge accidental fața, virusul nu va intra în contact cu pielea feței/nasului. Acesta este un factor important și orice mască/eșarfă este bună în acest scop.

3. În final, oricine poartă o mască, chiar și o eșarfă, va fi mult mai atent, nu va începe conversații lungi pe stradă, oamenii îl vor evita, se va păstra mai ușor distanța minimă. Omul care poartă o mască transmite mesajul: Trebuie să avem grijă de noi și de cei din jur. Nu vă fie rușine să o purtați! Ungurilor, dar mai ales tinerilor, le este rușine să poarte măști, deși nu ar trebui!
Purtarea unei măști nu oferă o protecție completă, dar având în vedere cele de mai sus, este un lucru minim pe care-l putem face oricare dintre noi. Să ne protejăm, fie și cu măștile din bumbac.

Nu uitați cel mai important lucru: masca se scoate de pe față numai după spălarea și dezinfectarea minuțioasă a mâinilor. În caz contrar, ne infectăm cu propriile mâini. De asemenea, trebuie să vă spălați pe mâini înainte și după fiecare suflare a nasului.

Cea mai rudimentară mască, chiar și cea confecționată în casă (dacă vă acoperă complet gura și nasul) vă va proteja! Folosirea măștilor scumpe cu filtru de particule este dificilă, purtarea lor necesitând practică (aerul este inspirat mai greu și poate intra și pe lângă mască).

Purtați o mască simplă, dar corect!

Dacă cineva are puține măști și nu le poate schimba în fiecare zi sau folosește pur și simplu o eșarfă, atunci când vine acasă, aceasta trebuie dezinfectată cu puțin clor (domestos etc) sau se înmoaie în apă timp de 10 minute, apoi se clătește, se usucă, după care se calcă cu un fier de călcat.

Încă o sugestie: În magazine, oamenii ating mărfurile, încearcă fructele și legumele dacă sunt moi, coapte etc. Când ajungeți acasă, spălați ambalajele cu puțină apă cu clor înainte de a-l deschide. Și nu uitați, doar mâini curate!

Dr. Ferenc Fekete, urolog

Poți comanda măști de protecție din bumbac pe kaya.ro. Știu că vi se par scumpe, însă profitul pe care îl obțin din aceste măști îl redirecționez către donații. Sunt bătrâni care nu-și permit să cumpere o mască, sunt spitale care nu au suficiente aparate, sunt medici fără echipamente. Păstrez comunicarea despre toate aceste lucruri pe pagina de Facebook kaya.ro

Postarea inițială poate fi citită direct pe pagina de Facebook a domnului doctor aici.

Ha röviden akarok válaszolni, akkor azért mert hordják.

De nézzük, miért véd bármilyen maszk vagy akár házilagosan feltett kendő?
Rengeteg tévhit és félremagyarázás terjed!

1. Az egyszerű maszkok valóban átengedik a vírus nagyságú részecskéket. Ez elméletben igaz, de a valóságban a vírusok ritkán szállnak egyenként a levegőben. Legtöbbször porhoz, vagy –köhögés révén kikerülve – apró vízcsepphez tapadva képzelhetőek el. Így már az egyszerű, sőt a házilagos maszkok vagy kendők is jó hatásfokkal szűrik meg őket. Nem mindet talán, de ha kevesebb lesz, már csökken a fertőzés veszélye.
2. Az ember percenként az arcához nyúl, megvakarja orrát, szemét úgy hogy észre sem veszi. Nem is beszélve a gyerekekről. Tegnap pl. egész nap betegeket fogadtam és nagyon nehéz volt közben odafigyelnem, hogy ne nyúljak néha az arcomhoz. A vírus szájba, orrba bejutásának valószínű módja, hogy mások által kiköhögött, kifújt vírust kézzel megfogjuk a tárgyakon / pl. boltban az árún, kilincsen stb./ és utána véletlenül megvakarjuk az arcunkat, kifújjuk orrunkat stb. A maszk ezt akadályozza meg. Nem tudunk véletlenül az arcunkhoz nyúlni. Nem jut az arcukra a vírus. Ez fontos tényező és bármilyen maszk, kendő jó hozzá.
3. És végül aki bármilyen maszkot, akár kendőt vesz fel az arcára, az sokkal óvatosabban fog járni, nem fog hosszas beszélgetésekbe kezdeni az utcán, mások is elkerülik stb. Érzi és mások is látják, hogy vigyázni kell. Ne szégyelljük hordani! A magyar ember és a fiatalok különösen szégyellik, pedig nem kéne!
A maszk viselése nem biztosít teljes védelmet. A legjobb sem. De a leggyengébb is véd és eléggé jól azok alapján, amit leírtam.
Viszont ami fontos, csak alapos kézmosás, kézfertőtlenítés után, teljesen tiszta kézzel lehet felvenni vagy hazaérve levenni. Különben mi magunk fertőzzük magunkat a kezünkkel. Ugyancsak kézmosás kell minden orrfújás előtt és után különösen.
A leggyengébb, akár házilagos maszk, kendő – ha teljesen fedi a szájat és az orrot – nem véd sokkal gyengébben, mint a legdrágább. Mert a drága, kis részecskéket szűrő maszkokon át nehéz beszívni a levegőt és azért több levegő jöhet be a maszk mellett. Ráadásul ezeknek a viselésükhöz gyakorlat kell. Viseljünk egyszerű maszkot, de helyesen.
Ha valakinek kevés maszkja van és nem tudja cserélni minden nap, vagy kendőt használ akkor hazaérve enyhén klóros /domestos stb./ vagy más fertőtlenítős vízben áztassa be tíz percre majd öblítse ki és szárítsa meg , vagy ami még jobb vasalja át forró vasalóval. Az új maszk az igazi, de a semminél ez is jobb.
Még egy javaslat. A boltban az árút mindenki nézegeti, fogdossa. Hazaérve enyhén klóros vízzel mossuk le a csomagolást mielőtt kibontjuk. És ne felejtsék el, csak tiszta kézzel!
Jó egészséget mindenkinek!
Kérem osszátok meg hogy minél többen vigyázhassak egymásra!
Dr Fekete Ferenc urológus

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply