Parenting

Învățați-vă copiii că nu este în regulă să lovească și nici să împingă alți copii!

mai 10, 2020

Locuiesc într-un complex de case cu o alee comună. Locul ideal pentru copii. Se pot juca așa cum o făceam noi pe vremuri în fața blocului și în același timp sunt feriți de circulația mașinilor și de străini.

Ieri îmi plimbam fata, ceilalți copii mai mari se jucau. Unul dintre băieți (de vreo 9 ani) a lovit și împins o fetiță de 5 ani.
Cea mică a început să plângă, desigur. Tatăl a ieșit imediat și l-a întrebat pe băiețel ce i-a făcut.

„Nimic, doar am împins-o!”

Mi s-a urcat sângele în cap la propriu. De când a îmbrânci un alt copil înseamnă nimic?
L-aș fi întrebat dacă tatăl lui face același lucru cu mama sa. Și dacă mama lui spune că nu înseamnă nimic. M-am abținut. Nu sunt copiii mei.

Dar tare m-aș fi dus la maică-sa să-i spun să-și educe mai bine copilul. Mă întreb cum s-ar simți ea ca mamă, dacă ar ști că un alt copil i-a îmbrâncit copilul?

Nu e vina copilului, dar a părinților, da.

Cred foarte tare în cei 7 ani de acasă. Și mai cred că un copil este efectiv reflexia părinților.
Atunci când există neimplicare, acest lucru se vede.
Atunci când nu există respect în familie, atunci acest lucru se vede.
Atunci când nu-i spui copilului ce este în regulă și ce nu, atunci se vede.
Atunci când vorbești urât în casă și copilul va face același lucru.

E greu să fii părinte, știu. Uneori este atât de solicitant, încât îți vine s-o iei pe câmpii. Dar dacă ți-ai asumat să-l faci, crește-l frumos. Nu copilul te-a ales. TU ai ales să-l naști. Așa că un copil trebuie învățat, printre altele, și cum să se joace, cum să interacționeze, cum să socializeze. Un copil TREBUIE învățat ce este BUNUL SIMȚ. Într-o bună zi îl vei lăsa singur în societate și jur că i-aș rupe picioarele dacă s-ar atinge de fii-mea. Sigur, nu se va întâmpla asta pentru că mă voi asigura că fiică-mea va ști să facă diferența între oamenii pe care să-i păstreze aproape și cei de care trebuie să se ferească.

Comportamentul copilului reflectă întotdeauna educația de acasă. Bunul simț se învață în sânul familiei.

Dragi mămici, învățați-vă copiii că nu este în regulă să-i lovească pe alții! Ce va face băiețelul acesta mai târziu când va avea o iubită sau o soție? O va îmbrânci pentru că el știe că asta nu înseamnă nimic? Va fi acel gen de adult care crede că până nu curge sânge, nu e bătaie?

Dacă aș fi fost mama fetiței îmbrâncite, cu siguranță m-aș fi dus la ușa lor. Cu siguranță, i-aș interzice să se mai apropie de copilul meu. Nimeni nu ar trebui să accepte să-i fie lovit copilul. Și punct.

Ce bine și ce frumos ar fi să lăsăm în urma noastră copii și o generație mai bună decât am fost sau suntem noi! Dar ca să se întâmple asta… Ca să se întămple asta avem nevoie de părinți educați și implicați.

Cu drag și fără nicio ironie,

Cosmina

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply