Parenting

Lipsa de educație naște monștri. Dovada e mai jos

februarie 21, 2020

Un copil cu nanism spune că vrea să se sinucidă. Pentru că bullying. Pentru că există copii care râd, care tachinează, care te fac să te simți ultima scursură. Nu pentru că așa vor, ci pentru că, într-adevăr, copiii pot fi cruzi. Extrem de cruzi. Nu pentru că nu ar putea fi altfel, ci pentru că nu sunt învățați altfel de părinții lor. Așa că am un singur lucru de spus: EDUCAȚI-VĂ, dragi părinți! Învățați voi întâi ce este empatia ca să învețe și copiii voștri!

Angela Tocilă a scris textul de mai jos:

Doamnă Angela Tocilă, știți câți sunt ca dumneavoastră? Mulți! Știți cât rău fac cei ca dumneavoastră? MULT. E bine, totuși, că recunoașteți că nu sunteți o persoană bună. E bine că recunoașteți și că nu încercați să fiți mai bună, dar știți ce, stimabilă doamnă? În cazul acesta nu aveți dreptul să vorbiți despre părinții copiilor cu dizabilități.

Angela Tocila

Doamna Angela Tocilă, știți ce înseamnă uman?

„Mereu copiii au râs de alții, iar asta nu se va schimba niciodată, e în natura umană, însă părinții care au copii cu nevoi speciale ar trebui să-și scoată drepturile din cap pentru că nu e vorba de drepturi aici, ci de compasiune și grijă față de propriul copil”.


Nu sunt cuvintele mele, ci ale stimabilei. No, hai să-ți spun doamnă ce înseamnă uman și compasiune!
Ce zice DEX-ul, nu eu:

UMÁN, -Ă, umani, -e, adj. 1. Care ține de om sau de omenire, privitor la om sau la omenire, caracteristic omului sau omenirii; omenesc (1). ◊ Geografie umană (sau antropologică) = antropogeografie. 2. (Adesea adverbial) Care are dragoste față de oameni, care simte compasiune față de suferințele lor; omenos, bun, sensibil. – Din lat. humanus.

COMPASIÚNE ~i f. livr. Sentiment de înțelegere și de compătimire față de suferințele și nenorocirile cuiva; milă; compătimire; milostenie. [G.-D. compasiunii; Sil. -si-u-] /

Deci părinții de copii cu nevoi speciale să-și scoată drepturile din cap că e vorba despre compasiune, însă noi, ăștia normalii nu trebuie să simțim compasiune? Că e în natura umană să râdem unii de alții, nu? Confundăm compasiunea cu izolarea, doamnă?

Doamnă dragă, sper că n-aveți copii! Și mai sper să n-aveți parte de nepoți cu nevoi speciale. Pentru că știu cât de greu este când te confrunți cu persoane ca dumneavoastră și nu vă doresc asta! Nici eu, nici alți zeci de părinți, frați și surori de copii cu nevoi speciale! Pentru că noi cunoaștem definiția compasiunii cu adevărat. Știm cum ar trebui să fie și știm că nu e.
Noi, ăștia care vrem drepturi, nu vrem degeaba. Pentru că fiecare părinte știe că va veni ziua când nu va mai putea fi lângă copilul lui. Noi, ăștia care cerem compasiune și empatie, suntem îngroziți de ziua aceea când copilul cu nevoi speciale va rămâne singur printre oameni ca dumneata, doamna Angela Tocilă. Și atunci va fi rău.

Peter Dinklage. Ați auzit doamnă de numele acesta?

Tot așa cu nevoi speciale și tot așa și-a cerut drepturile. Și uite, doamnă, că e bine. Mai bine decât 100 ca dumneata sau ca mine. Pentru că a avut parte de iubire și de suport. Pentru că s-a opus „naturii umane”. Doamnă, milioane de oameni normali au spart semințe uitându-se cum joacă piticul ăsta cu nevoi speciale în unul dintre cele mai urmărite seriale din lume. Și știi de ce, doamnă dragă? Pentru că a avut părinți care au „dat dovadă de cruzime” și l-au trimis la școală normală, printre oameni normali.

Când vom înțelege, oare, că prin iubire, înțelegere, empatie și compasiune putem fi o nație de oameni mai buni? Că putem face lucrurile de 1000 de ori mai bine decât acum? Dar, stai! Doamna Tocilă nici măcar nu încearcă și, Doamne, câți sunt ca ea!

Când vom înțelege că lucrurile nu se vor schimba, dacă noi înșine nu ne schimbăm? Vrem să ne fie mai bine, dar fără să fim noi mai buni. E posibil? Nu. Vrem să nu ne mai fure parlamentarii și să facă și pentru noi ceva, dar nu suntem în stare să creștem copii cu principii și empatie.
Nu știu cine e mai bolnav: copiii cu nevoi speciale sau sistemul ăsta care trece orice graniță? Balanța mea înclină către sistem, nu către copii.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply