Din casă

Lista cu lucrurile de care ai nevoie pentru un nou-născut

mai 26, 2020

Cât am căutat o listă cu lucrurile de care ai nevoie pentru un nou-născut! Mi-aș fi dorit să găsesc ceva care să nu includă o sută de mii de reclame. O listă scrisă de o mămică, însă mi-e din ce în ce mai clar că timpul nostru este extrem de limitat. Scriu acest articol după 4 luni, așa că mai jos găsești lucrurile de care chiar vei avea nevoie:

Lucruri necesare pentru un nou-născut:

1. Hăinuțe

Îți recomand să nu cumperi foarte multe. Fii-mea, de exemplu, are picioarele lungi (nu mă moștenește pe mine, clar). Așa că salopetele mărimea 50 au fost absolut inutile pentru noi. Îi poți cumpăra câteva body-uri de mărimea 50 sau 54 (cât să poarte 2-3 săptămâni).
Nici salopetele cu botoșei nu ne-au fost prea utile. Botoșeii au fost prea mici pentru noi. Așa că poți cumpăra câteva din fiecare și te orientezi  după ce apare bebe.

2. Scutece finet

Noi le folosim în cădiță. În prima lună poți ține bebelușul într-o mână, dar pe măsură ce crește, îl vei putea pune pe suportul din cădiță. Eu nu o pun pe fii-mea direct pe plasticul acela, iar scutecele acestea sunt de mare ajutor. În plus, le folosesc și când o mai las dezbrăcată pe pat.

3. Aleze

Ai nevoie de ele de fiecare dată când îi schimbul pampersul. De multe ori, aleg să tai o aleză în mai multe bucăți. În primele săptămâni, nou-născutul are scaun foarte des. Mi-aduc aminte că fii-mea avea și câte 5-6 scaune la rând, așa că s-ar putea să-ți fie util să faci și tu asta.

4. Pampers

Poți lua 2 baxuri de pampers numărul 1. Fiecare bebeluș crește în ritmul lui, așa că pe măsură ce trece timpul, îți vei da seama dacă e nevoie să treci la următorul număr sau nu.

5. Comprese sterile

Le vei folosi la îngrijirea bontului și la curățarea ochilor. Poți să cumperi câte vrei, se termină relativ repede.

6. Ser fiziologic

Îl vei folosi atât pentru curățarea năsucului, cât și pentru bontul ombilical.

7. Sterilizator și biberoane

Am scris despre biberoane și sterilizator aici. Optează pentru un sterilizator încăpător. Economisești timp și vei avea nevoie de asta. Despre suzete nu știu ce să-ți spun. Poți încerca. Fii-mea nu acceptă niciun fel de suzetă, dar nu e musai ca al tău să fie la fel.

8. Cremă sau spray pentru eritem fesier

Noi am avut o problemă destul de gravă cu eritemul fesier. Am încercat o mulțime de creme și nu-i trecea deloc. Până la urmă, i-a trecut foarte repede cu spray-ul Vea Bua și cu acesta am și rămas. Foarte important ca bebe să fie spălat după fiecare scaun!

9. Prosoape de baie

Noi am luat câteva de la Ikea. Absorb bine și sunt moi. Ai grijă să le calci cu aburi de fiecare dată ca să se mențină mai moi.

10. Detergent de haine

Noi folosim un detergent de la Chicco. N-am avut niciodată probleme.

11. Apă termală

Pielea nou-născuților este destul de sensibilă și le pot apărea tot felul de bubițe, așa că o apă termală este binevenită în casă.

12. Termometru cu capăt flexibil

Medicul nostru pediatru ne-a recomandat un astfel de termometru. Înțeleg că e cel mai aproape de adevăr. Sigur, probabil că și tu te uiți după suzete cu termometru și cine mai știe ce invenții pline de marketing, însă termometrul clasic rămâne sfânt.

13. Batista bebelușului

Înainte de a-i curăța născul, pune-i ser fiziologic în fiecare nară sau apă de mare. Noi folosim batista bebelușului, alții preferă pompițele. La început, bebelina noastră strănuta imediat după, însă de ceva vreme chiar avem nevoie de batista bebelușului.

14. Șervețele umede

Noi am ales Water Wipes. Chipurile sunt cele mai pure șervețele de pe piață.

15. Cădiță de baie

Noi am luat una cu reductor, suport și termometru integrat. Ne este mai confortabil așa, însă dacă nu ai suficient spațiu, poți opta și pentru o cădiță mai mică. Dacă naști prin cezariană, îți va fi util să ai un suport pentru cădiță. E destul de greu să te apleci, cel puțin în prima săptămână.

16. Cântar

L-am folosit în fiecare săptămână. Nouă ne-a fost util, însă cunosc mămici care nu au investit în cântar. Eu zic că e util, poți monitoriza mai ușor evoluția bebelușului. Când nu mai încape pe cântar, poți folosi un cântar clasic, te cântărești tu, apoi iei bebelușul în brațe și vezi care este diferența.

17. Lampă de veghe

Noi avem una cu mai multe culori. Înainte să adormim folosesc o culoare mai slabă, iar când o hrănesc sau îi schimb pampersul aleg o lumină albă.

18. Pătuț

Fii-mea n-a stat deloc în pătuț. Doarme liniștită și mult numai dacă simte o mână pe ea. Adevărul e că și mie îmi este mai comod să îi schimb poziția când amorțește dacă e lângă mine sau să nu mai fiu nevoită să mă dau jos din pat pentru alăptare. Dacă totuși speri că va dormi în pătuț, caută unul care poate fi atașat lângă patul vostru. Salteaua să fie din cocos.

19. Scoică

Nou-născutul trebuie să stea în scoică, nu în landou dacă îl iei cu mașina. Noi am luat acest model. 

20. Cărucior 2 în 1

Căruciorul îl poți lua în funcție de nevoile voastre. Noi am optat pentru unul care se pliază și are loc în mașină, deși cu pandemia asta nu prea l-am folosit. Un alt aspect important, dacă stai la bloc, trebuie să încapă în lift.

21. Lenjerii de pat

Chiar dacă nu stă în pătuț, eu îi pun propria lenjerie de pat peste lenjeria noastră. Pitici pe creier, probabil, dar așa simt eu că trebuie să fac.

22. Păturică

Bebelina mea s-a născut în toiul iernii, așa că am optat pentru păturică din strat dublu de bumbac de la Ikea. Acum că e vară, nu prea mai vrea să stea învelită și apoi are și un stil de dormit aparte. Un picior pe taică-su, unul pe mă-sa, cu o mână mă ține de un deget, cu cealaltă îl ține pe taică-su. Poți încerca și sacul de dormit pe care îl găsești în două opțiuni: de vară și/sau de iarnă, dar nu-ți garantez că îi va plăcea.

23. Șampon pentru bebe

E important să alegi produse dermato-cosmetice. Noi le folosim pe cele de la Klorane, însă depinde de fiecare bebeluș ce tolerează. Am prieteni care folosesc produsele de la Bioderma și le merge bine, însă fii-mea pare că preferă Klorane.

Pe măsură ce trece timpul, lista devine tot mai lungă, desigur. Însă acestea sunt lucrurile de care ai nevoie în primă fază, cel puțin.

24. Cuib

Este util când doarme, mai ales acum la 4 luni când a început să se întoarcă de pe o parte pe alta. Se simte și este în siguranță!

Aș mai adăuga în toată povestea asta răbdare multă, calm și multă iubire! Nu uita să cauți un medic pediatru din timp. Noi mergem la domnul doctor Giosanu la care am ajuns tot prin recomandare. Ne programăm astfel încât să nu ne intersectăm cu alți copii. Până acum am primit sfaturi bune de la domnul doctor, am trecut cu brio și peste perioada de colici și peste vaccinurile obligatorii până la 4 luni, dar asta este altă poveste.

Cu drag,

Cosmina

 

Foto: Unsplash

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply