Parenting

Noul trend printre adolescenți: Footing Score

iunie 15, 2021

Înlocuiește Footing Score cu „U” și vei înțelege imediat ce presupune asta. Zilele trecute m-am întâlnit cu o mamă de adolescent și nu mi-am putut stăpâni curiozitatea.

Am întrebat-o:
– Cum e? Au apărut schimbările de comportament?
– Al meu e băiat, încă îi place să-și piardă vremea cu jocurile video, dar colegele lui sunt ceva de speriat!
– Uh, adică? Eu fiind mamă de fetiță…
– Adică a apărut un nou trend și stau să mă întreb dacă am rămas în urmă sau chiar se întâmplă ceva greșit printre copiii noștri. Una dintre colegele lui ține o listă de „Footing Score” pe care o arată tuturor colegilor în semn de laudă.
– Ce Dumnezeu înseamnă Footing Score?
– O listă pe care scrie numele fiecărui băiat cu care a avut contact sexual, de câte ori și motivul pentru care pe unii îi mai vrea și a doua sau a treia oară, iar pe alții, nu.
Vorbesc despre niște copii de 13 ani. Clasa a șaptea!
Băiatul mamei se află pe lista următorilor parteneri. Chipurile, fata i-a trimis pe Whatsapp lista cum că urmează și el. Mi-am dorit să cred că nu este adevărat, însă am văzut lista. Sunt stupefiată la propriu!

Nu am o părere proastă despre sex și îmi place să cred că gândesc sănătos despre asta, însă, în contextul acesta realizez încă o dată că ROMÂNII NU ȘTIU sau NU VOR să vorbească într-o manieră sănătoasă cu copiii despre sex și sexualitate. Altfel, de ce Doamne iartă-mă și-ar dori o copilă de vârsta aceasta să facă un astfel de maraton? Sexul nu e despre performanță și nici despre recorduri. E mai mult și mai intim de atât.

Am militat pentru educația sexuală încă de când eram în liceu. Aveam colege de clasă care au rămas însărcinate încă din clasa a 9-a și atunci am cerut directoarei să aducă un medic ginecolog care să ne vorbească despre protecție și boli venerice. Din fericire, colegele însărcinate au rămas două cazuri izolate. Orele de informare au avut efectul dorit.

Sunt conștientă că nu toți părinții au deschiderea și nici informațiile necesare pentru a face o astfel de educație, dar un medic ginecolog cred că ar putea fi în măsură să discute cu copiii. Să le povestească despre bolile cu transmitere, să le povestească despre analizele obligatorii pe care trebuie să și le facă din moment ce aleg să-și înceapă viața sexuală, să le povestească cum să se protejeze împotriva unei sarcini nedorite.

M-a intrigat foarte tare această listă și modul copilei de a gândi. Ba chiar i-am povestit soțului, iar el m-a întrebat imediat:

Tu cum o să-i vorbești lu’ fiică-ta despre asta?
– Deschis. Așa cum o fac și cu tine.

Am hotărât încă de dinainte să o avem că o vom crește și pe ea cu aceeași regulă pe care o aplicăm în cazul nostru „Orice ar fi, ne spunem adevărul”, iar sexul nu trebuie să fie ceva urât.
Este responsabilitatea noastră să ne informăm copiii cu tot ce știm noi deja, să le povestim consecințele și să-i lăsăm să aleagă singuri, dar în cunoștință de cauză.
O singură dată mi-a spus tata ceva legat de sex „Tăticule, poți să fii și cu 100 de bărbați, dacă numărul 101 o să fie ăla care te face fericită, numai asumă-ți ce faci și consecințele care pot apărea. Tu fă să-ți fie bine ție și restul contează mai puțin!”.
Asta în condițiile în care tata a fost destul de protectiv în ceea ce mă privește. Am știut de atunci că nu i-a fost ușor să-mi spună asta și am fost de 1000 de ori mai atentă în alegerile pe care le-am făcut.

Învață-ți copila să fie mai prețioasă! Să se respecte și să facă alegeri care să nu-i distrugă viața!

Și când spun prețioasă nu mă refer la râzgâială, ci la faptul că fiecare copil trebuie să știe că este important și să-și acorde respectul cuvenit.
Deși nu mai scriu de ceva vreme pe beautytips.ro, acolo încă am articole pe care le citesc adolescentele. Încă primesc mesaje de la puștoaice care mă întreabă „Cosmina, ce să fac? Să mă culc sau nu cu băiatul ăsta? Mi-a spus că dacă eu nu vreau, mă va părăsi pentru alta”.
UNDE SUNT PĂRINȚII? La școală nu află nimic, că deh! Ne e frică de educația sexuală! În societate găsim toți dezaxații, iar pe Internet sunt atât de multe baliverne, încât face mai mult rău decât bine.
Sunt PRO educație sexuală în școli și nu neapărat pentru fiică-mea că de ea voi avea grijă eu, dar copiii aceia care au părinți neimplicați sau neinformați la rândul lor (vezi copiii cu copii), aceia ce vor face? Cum vor alege?
M-a certat un fost coleg de facultate zilele trecute. De ce nu militez eu pentru educația economică printre copii mai bine? Că i se pare mai important ca un copil să știe cum să facă bani decât să aibă atâtea informații despre sex.
1. Nu zic că e neimportant, dar să fim serioși! Nici măcar în facultate nu aveam curiozitatea atât de dezvoltată de a învăța cum să fac bani, dar în timpul gimnaziului? Și dincolo de asta, banii mulți vin în momentul în care înveți să VEZI OPORTUNITĂȚILE, iar asta te învață viața, nu școala.
2. Dacă o fetiță rămâne însărcinată la 14-15 ani, ce o să mai facă fata aia când va fi obligată lună de lună să facă rost de bani pentru pampers și haine pentru copil? Probabil se va mulțumi cu un serviciu oarecare care să-i asigure cheltuielile curente și cam atât pentru că banii ăia mulți înseamnă și să riști.

Cum voi proceda eu cu fetița mea când va veni momentul?

1. Copilul meu va beneficia de toată încrederea mea. Are doar un an și jumătate acum, dar mi-a demonstrat de atâtea ori până acum că NU AM DE CE SĂ O SUBESTIMEZ. Sigur, avem senzația că sunt mici și că nu prea pricep ei mare lucru, dar cât de mult greșim făcând asta!
2. Îi voi vorbi deschis și o voi asigura că sunt prezentă oricând are nevoie de mine. Adolescența e teribilă. Am fost acolo, n-am uitat. Am văzut și la alții. Ține de noi, părinții, dacă ai noștri copii vor crede că suntem împotriva lor și că nu-i înțelegem sau vor avea certitudinea că în noi există un sprijin necondiționat.
3. Sexul nu e rău dacă e făcut cu cine trebuie, când trebuie, în condiții de siguranță fizică și emoțională. Și aici, discuția poate fi lungă și amplă. Sigur, am propriile mele îndoieli. Oare voi ști să-i explic suficient de bine? Oare experiența mea va fi suficientă pentru a-i insufla o educație sănătoasă în acest sens? Ce contează? Dacă voi simți că nu mă descurc, există psihologi și medici care mă pot ajuta. Soluții există, un singur lucru îl avem de făcut: Să ne asigurăm că adolescenții noștri rămân în siguranță.

Înțeleg teama multor părinți. Ni s-a spus des că e rușinos, că e murdar, grotesc. Poate fi și așa, dar la fel de bine poate fi și ceva frumos. Ceva din care rezultă viață, un schimb de energie, un fel de simbioză. Poate fi și ceva „sportiv”, dar poate fi și ceva extrem de intim, iar în intimitatea ta nu lași chiar pe oricine, așa-i? Și iată cum revenim la alegeri.

Ce părere ai despre acest Footing Score? Și dacă ai fi mama copilei, cum ai reacționa?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply