Parenting

Nu mai puneți presiune pe mame!

februarie 6, 2020

“Eu am alăptat din prima și aveam mult lapte” sau “Copilul meu n-a plâns deloc” sau “Trebuie să naști natural” sau “Nu-i da atât de mult copilului să manance că se îngrașă” și aș putea continua cu replicile nepotrivite pe care le-am auzit în ultima perioadă.

Proaspetele mămici au nevoie de timp și răbdare

Știam că mamele, în general, sunt un public pretențios și dificil încă de când mă ocupam de totuldespremame, dar să o simt pe pielea mea, deja e prea mult.
Nu cred că există mame sănătoase la cap care să-și dorească să facă ceva greșit sau rău copilului, cu atât mai puțin eu. Așa că spun în felul următor: NU MAI PUNEȚI PRESIUNE PE MAME!

Există o perioadă după naștere în care avem nevoie de timp.

Timp să trecem peste așa-numitele baby blues, timp să reducem riscul de a face depresie postpartum, timp să ne acomodăm cu noul rol, timp în care să acceptăm că bebelușul nu mai e în burtică, timp să avem grijă de bărbații noștri, dar și de corpul nostru. Așa că dați-ne timp. E cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru toți membrii familiei, nu doar pentru proaspăta mămică.

Suntem diferiți și asta ne face să fim unici cu adevărat

Unii copii reușesc să se atașeze la sân din prima, alții nu. Fii-mea a avut frenul scurt. În primele 3 zile cât am stat în spital am alăptat-o cum am putut pentru că știam cât de important e colostrul. S-a lăsat cu răni. La propriu. Strângeam din dinți de fiecare dată când o atașam la sân. În cele din urmă i-au tăiat frenul.

Prima zi acasă s-a lăsat cu plânsete. Și ea și eu. Dar n-am renunțat. Între timp primeam telefoane și mi se spunea “Dar vaaai TREBUIE să alăptezi!”. Știam și eu că trebuie și făceam tot ce puteam. Apoi am luat o pompă și mi s-a spus “Dar vaaai e atât de greu cu pompa!”. Știam și eu că e greu, adică simțeam asta, dar n-am renunțat. I-am dat lapte matern cu lingurița, cu biberonul, o puneam la sân imediat cum storceam primele picături de lapte. N-a vrut. Nu din prima. Pe fii-mea n-o simt în casă, mai puțin când i se face foame. Dacă îi e foame, e în stare să trezească și morții.

Aproape 2 săptămâni mi-a luat s-o alăptez și încă nu pot să spun că are răbdare să stea la sân de fiecare dată. Până una alta, trăiască pompele electrice!

Copilul trebuie să mănânce la cerere, nu la program

E atât de greșită și învechită ideea că un bebeluș se poate îngrășa cu lapte matern. Nu zic eu asta, ci Jack Newman. Probabil mai sunt și alții. Dacă urmează să naști, citește-i cărțile.

Cu născutul natural sunt de acord, însă nu și atunci când există riscuri

Nu e ca și cum nașterea prin cezariană e mai ușoară. Cine spune că e ușor, habar n-are ce spune! Și apoi, când mama nu alege asta, ce rost are să pui și mai multă presiune pe ea?
Există avantaje și dezavantaje și la o naștere și la alta și cred că avem dreptul să alegem ce e mai bine atât pentru copil, cât și pentru mamă.

Dar de ce nu ții copilul înfășat? Vrei să fie crăcănată?

Nu, nu vreau să fie! Numai că înfășatul picioarelor se făcea pe vremuri, iar treaba cu crăcănatul nu numai că nu știu de unde a pornit, însă poate fi un obicei periculos. Poți înfășa nou-născutul pentru mânuțe (se simte în siguranță), însă picioarele au nevoie de lejeritate.

Așa că, pentru numele lui Dumnezeu, lăsați mamele în pace!

Am născut la Medicover și chiar dacă n-aș fi acumulat atâtea informații despre parenting și îngrijirea nou-născutului în ultimii ani, tot aș fi plecat din maternitate pregătită și informată. Ba chiar am primit câteva foi cu explicații cu privire la toate obiceiurile învechite.

Are rost să mai pomenesc despre ceai? Până la 6 luni, bebelușul nu are nevoie nici de ceai, nici de apă, ci doar de lapte matern și/sau formulă.

Sfaturi pentru proaspăta mămică

Știu ce ravagii pot face hormonii, oricât de deșteaptă, puternică și rațională crezi că ești, însă… ai răbdare cu tine! Ai răbdare și cu cei din jurul tău. Majoritatea sunt bine intenționați, chiar dacă uneori o să ți se pară că nu e deloc așa.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply inna februarie 6, 2020 at 3:01 pm

  Dar de ce totusi ati decurs la cezariana?

  • Reply Doamna Kovacs februarie 6, 2020 at 3:11 pm

   Motivul contează mai puțin acum. În plus, cred că ține de intimitatea fiecăruia și prefer să nu vorbesc despre asta.

 • Reply inna februarie 6, 2020 at 3:27 pm

  Ok, inteleg. Urmeaza sa nasc, mie frica de ambele optiuni dar de cezariana parca mai mult mai ales cand am vazut in ce consta, m-am uitat pe you tube. Eu vreau sa incerc sa nasc natural, dar oricare metoda este abordata fiecare mama este o eroina, nu am stiut ce prespune o sarcina numai cand am trait pe pielea mea.

  • Reply Doamna Kovacs februarie 7, 2020 at 10:32 am

   Nu există naștere fără pic de durere, fie ea cezariană, fie natural. Îți va spune medicul cum e mai bine să naști, fii pregătită pentru ambele variante. Ceea ce știu clar este că nu-mi mai amintesc nimic de la naștere, deși au trecut 3 săptămâni. Tot ce-mi amintesc este că mi-a zâmbit imediat cum mi-au pus-o la piept. Cu atât am rămas. Naștere ușoară și să aveți o primă întâlnire fabuloasă!

  • Reply Mihaela februarie 11, 2020 at 12:35 pm

   Adevărat adevarat ce spui, eu am 5 luni de cand am născut și încă am rămas cu ceva pitici la cap 🙂 Am născut la Medlife, cea mai proastă investiție făcută….răni, luam pastile pt lactatie, dar băiatul nu stătea deloc la san , am ajuns acasă cu furia laptelui și multe …Sa mi se spuna la 3 săpt ca are fren , iar el nu stătea la san deloc .Si da ,s-a acomodat cu biberonul , formula ..Am incercat 3 luni sa ii dau san cu toate pompele de pe pământ, nimic .Si acum ma uit cu durere cand ii dau lapte praf, dar am învățat că este o etapă ..Ca asa a fost sa fie .Si de sfaturi ,is sătulă până peste cap…unu mai destept ca altu …” dar vai, dar vai..trebuia..”Si da am născut natural ,eram după 30 de ore de travaliu 0 baterie ,încât toate zilele ce le-am petrecut în spital m-am simțit drogata .Si mi-am spus daca mai am „tupeul” sa il fac pe al doilea ,o sa impun limite clare , cu zâmbetul nu merge Si cu dragalasenia. Te felicit pentru minunea ta , o creștere armonioasă, în ritmul vostru. Te pup de la Tecuci

  Leave a Reply