Din casă

Port mască pentru că #ÎmiPasă. 21 de motive pentru care aleg să mă protejez

iulie 31, 2020

Mi se pare inuman cum ne-am împărțit în două, mi se pare inuman cum cei care poartă mască sunt numiți „sclavi”, „spalați pe creier”, „marionete” sau pur și simplu „oameni care iau mită”. Mi se pare inuman cum cei care NU POARTĂ mască sunt jigniți. Mi se pare inuman că personalul medical nu mai sunt eroii din prima linie, ci niște oameni care îți vor răul. Mi se pare inuman cum oamenii aceia care sunt obligați să poarte pampers, măști, combinezoane și 3 rânduri de mănuși la 40 de grade sunt jigniți acum.

Unde s-a pierdut bunul simț, recunoștința, solidaritatea? Nu știu. Ceea ce știu, însă…

1. Aleg să port mască pentru că #ÎmiPasă de mine, de soțul meu, de familia mea, de copilul meu, de oamenii din jurul meu.
2. Aleg să port mască pentru că iau în calcul că există și posibilitatea să nu fie totul o Mare Minciună, iar eu nu-s mai cu moț în fața unui virus. Aleg să port mască pentru că vreau să-mi protejez tatăl, mama, copilul, prietenii.
3. Aleg să port mască pentru că #ÎmiPasă de angajații mei. O facem cu toții. Pentru că ne pasă de fiecare copil pe care îl avem, de fiecare bătrân, chiar și de noi înșine.
4. Aleg să port mască pentru că #ÎmiPasă de ceea ce se întâmplă cu economia țării noastre. Cunosc atâtea fabrici care și-au închis porțile pentru că au devenit focare de infecție. Asta înseamnă oameni fără locuri de muncă, oameni care pot dezvolta complicații sau care pot muri.
5. Aleg să port mască pentru că #ÎmiPasă de fiecare om care trece pe lângă mine și se duce la serviciu. Familia lui poate că depinde de veniturile pe care le câștigă.
6. Aleg să port mască pentru că #ÎmiPasă de personalul medical. Oameni care au și ei la rândul lor familii, oameni care nu sunt un izvor de energie infinită.
7. Aleg să port mască pentru că știu că nu există multe paturi în secțiile ATI. Aleg să port mască pentru că #ÎmiPasă de persoanele vulnerabile sau de cei care chiar au nevoie să fie internați la ATI.
8. Aleg să port mască pentru că #ÎmiPasă și nu pot rămâne indiferentă la indolența și nepăsarea celor din jur.
9. Aleg să port mască pentru că #ÎmiPasă de copiii care nu au acces la învățământul online. Rămân rațională și conștientă că atâția copii vor rata educația și așa precară. Purtând mască poate că se va termina mai repede.
10. Aleg să port mască pentru că #ÎmiPasă de fiecare și nu aș suporta gândul că, din cauza mea, cineva s-a îmbolnăvit.
11. Aleg să port mască pentru că pot zâmbi și cu ochii. Aleg să o port fără să mă gândesc că un oarecare individ își dorește să mă controleze. De ce ar face-o?
12. Aleg să port mască pentru că nu cred în Teoria Conspirației. Aleg să port mască pentru că știu să mă opresc și să verific o informație.
13. Aleg să port mască pentru că știu ce efect are influența socială asupra comportamentului uman. Știu că dovada socială este una dintre o serie de erori logice care, de asemenea, ne determin să ignorăm dovezile factuale. A demonstrat- psihologul social Stanleu Milgram încă din 1961.
14. Aleg să port mască pentru că #ÎmiPasă că există oameni care îi aplaudă pe cei care sunt de acord cu teoriile conspirației, cu gazele toxice, cu masonii, Bill Gates și cip-uri închipuite. Cu toții vom avea de suferit din cauza asta.
15. Port mască pentru că există prea mulți analfabeți în țara asta, iar asta ne poate costa mult. Pe toți.
16. Port mască pentru că sunt mulți care cred în efectul backfire, adică efectul prin care mitul ajunge să devină mai memorabil decât faptele.
17. Port mască pentru că #ÎmiPasă că există atâția oameni care nu știu să facă diferența între o știre verificată și un fake news.
18. Port mască pentru că #ÎmiPasă și vreau să respect legea. Port mască pentru că am încredere că asta e bine să fac, altfel, de ce ar face asta atâtea țări în lumea asta?
19. Port mască pentru că și medicul care m-a operat a purtat mască și mănuși. Dacă el a putut, eu de ce n-aș putea?
20. Port mască și mănuși pentru că #ÎmiPasă de evoluția acestei pandemii. Sunt conștientă de riscurile acesteia și prefer să iau măsuri de precauție.
21. Port mască pentru că vreau și e DREPTUL meu să o fac, așa cum tu ai dreptul să spui că nu vrei să respecți nicio regulă!

Port mască nu pentru că mi-e frică, ci pentru că sunt precaută. Să porți mască NU ÎNSEAMNĂ că trăiești cu frica-n sân! Și apoi, nu știu de ce, dar atâția oameni nu știu că fără frică nu deveni CURAJOS! Nu știu de ce FRICA a căpătat un aspect atât de negativ.
Nu v-a fost frică atunci când v-ați urcat pentru prima dată la volan? Și frica nu v-a făcut să aveți curaj să șofați? Nu ți-a fost frică atunci când ai născut și, totuși, ai avut curaj să o faci? Nu ți-a fost frică să dai un examen și, totuși, ai avut curajul să stai drept și să-l iei? Aș putea continua la infinit.

Și pentru că m-am săturat să atrag atenția celor care nu poartă masca atunci când merg la cumpărături sau în oricare alt loc public, am făcut colecția #ÎmiPasă. Poate, poate se vor simți cu musca pe căciulă și nu-mi vor mai sufla în ceafă. Poate, poate, se vor simți cu musca pe căciulă și nu vor mai încălca legea!


Cu drag și dor de vremuri mai bune,
Cosmina Kovács

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply