Din casă

Prima boală care m-a speriat teribil: Roseola infantum combinată cu primii dințișori

septembrie 6, 2020

Mulțumesc lui Dumnezeu că fetița mea a fost sănătoasă până acum. Cunosc mămici care și-au petrecut mai mult timp în spital cu copilul decât acasă și, sincer, vă zic. Este TERIBIL!
Am plâns zilele astea cât n-am plâns 33 de ani la un loc. Prima boală care m-a speriat teribil: Roseola infantum combinată cu primii dințișori.

Fiică-mea are aproape 8 luni și niciun dințișor până acum. Îi tot aștept de ceva vreme. Auzisem în stânga și-n dreapta ca poate fi nasol. M-am pregătit pentru asta încă de când avea 4 luni. La fiecare mârăială îmi spuneam „Ok, apar dințișorii”. Nici vorbă!

La începutul săptămânii a făcut temperatură. 38,4, apoi 39,2. Am sunat medicul imediat și mi-a spus „E prea mare temperatura pentru dințișori. Trebuie să faceți analize de urină, posibil să fie o infecție urinară”.

Mi-a recomandat Nurofen și Panadol ca să-i scad temperatura. I-am dat, dar imediat a apărut și tusea seacă. Să-ți vezi copilul cu febră și tuse în plină pandemie de coronavirus nu e deloc ușor. Mi-au trecut prin fața ochilor toate scenariile posibile.
Mi-am făcut curaj și ne-am dus la medic. Roșu în gât, 3 dințișori care vor să iasă în același timp. Mi s-a dat în plus tantum verde spray și să-i curăț năsucul mai des cu apă de mare.

Febră n-a mai făcut, dar în următoarele două zile (în weekend), hop țop au apărut bubițe. Mici, roz, peste tot! Dă-i cu panică! Am scris părinților din complexul unde locuim să-i urmărească pe cei mici. Mi-era teamă să nu fie pojar, varicelă sau alte boli ale copilăriei. N-are ROR-ul făcut încă. Alte filme, alte scenarii.
Am trimis fotografiile medicului. Roseola infantum suprapusă cu dințișorii.

Ce este Roseola Infantum?

Se pare că e o boală virală cauzată de virusul herpetic uman 6. Se ia pe cale orală (cu toții avem acest virus în noi), nu se tratează cu antibiotice, de altfel, nu există niciun tratament, iar boala dispare în câteva zile de la sine.

Când fac copiii Roseola?

Se pare că până la 80% dintre copii fac această boală până la vârsta de 4 ani, dar frecvența cea mai mare este undeva între 7-21 luni.

Primele semne că bebe are Roseola Infantum:

1. Febră ridicată

Se pare că i se mai spune și febra de 3 zile. Începe cu 38 de grade și poate ajunge până la 40,5. Persistă undeva între 3 și 7 zile. Dacă nu-i aveam pe ai mei, nu știu ce făceam. Marți a avut temperatura ridicată. Toată noaptea a făcut băiță cu apă călâie, comprese pe frunte și la piciorușe. Convulsiile febrile pot fi extrem de periculoase. În cele din urmă, febra a scăzut, însă dimineață creștea din nou. Așa că ne-am urcat în mașină și am mers direct la pediatru.

2. Tuse

În cazul nostru, nu a fost ceva care să ne pună semne de întrebări. Fetița s-a obișnuit că o luăm în brațe dacă tușește, numai că de dată asta nu avea fățuca aceea bandită. Tușea pe bune. Rar, dar tușea.

3. Diaree

Nu a apărut imediat, ci după 2-3 zile. Am sunat pe toată lumea. Fiind suprapusă treaba cu dințișorii, mi se spunea că e de la dințișori, să am răbdare că va trece.

4. Lipsa poftei de mâncare

N-am avut niciodată problema asta. Când i se face foame efectiv se transformă. Aș putea spune că e chiar mâncăcioasă. Începuse să refuze orice piure care îi plăcea până acum, iar cantitatea de lapte s-a înjumătățit.

5. Iritabilitate

Nu doarme prea mult ziua încă de când am născut-o, însă cu siguranță nu a fost niciodată atât de mârâită.

6. Muci apoși

N-a avut cine știe ce. Semăna mai degrabă cu apa de mare și, de regulă, curgeau când începea să plângă, așa că iarăși ne-a păcălit și n-am băgat de seamă încă de la început.

7. Roșu în gât

Primul diagnostic a fost de faringită. Aparent este unul dintre simptomele care apar odată cu boala asta.

În perioada asta, copilul are nevoie de atenție mai multă. Am făcut cu schimbul cu ai mei, greul l-au dus ei, recunosc. Însă am ales așa pentru că am mai multă încredere în experiența lor decât în ceea ce știu eu să fac.
Apoi, vreo două nopți am ținut-o numai în brațe, iar eu am dormit iepurește stând în fund. Mi-am spus că o porție bună de somn o va pune mai repede pe picioare.

Și când credeam că s-a terminat, au apărut bubițele. Altă panică, alte telefoane. Iubita unui prieten este asistentă la o clinică de pediatrie din București. M-a lămurit mai repede decât cei 3 medici pe care i-am consultat. Mi-a recomandat Smecta pentru diaree (habar n-aveam că se poate da la bebeluși), a doua zi nu mai avea scaun apos. Și probiotic pentru flora intestinală. După atâta Nurofen și Panadol începuse să-i miroasă gurița. I-a trecut și asta.

Încă are bubițe. Au apărut de ieri. Încă este somnolentă, mănâncă mai puțin și este destul de plângăcioasă. Azi noapte m-a ținut de gât. A dormit bine. S-a trezit des, dar a dormit mai liniștită. Odată ce au apărut bubițele, nu mai e contgioasă și greul a trecut.

Bubițele au apărut inițial pe burtică, apoi s-au extins pe gât, ceafă, după ureche, pe spate și astăzi au mai apărut câteva pe piciorușe.

Ce am învățat după episodul acesta?

1. Cere și o a două părere. Și pe a treia. Cere câte păreri vrei până când te simți împăcată. Am avut rețineri cu infecția urinară. Apropo, analizele efectuate în perioada bolii nu ies bine și dacă medicul nu vede toate simptomele, implicit bubițele, poate pune un diagnostic greșit. Atât de păcătoasă este boala asta!

2. Nu mă mai tem de nimic în afară de sănătate.
De câte ori mi-am spus „Vai ce greu a fost să fac aia și cu cealaltă”! Nu știam ce spun. Cel mai greu lucru este să-ți vezi copilul bolnav și să nu știi încotro s-o apuci.

3. Să am răbdare. Sunt extrem de rea de somn. Pot sta nemâncată, în ploaie, în frig, dar lipsa de somn îmi provoacă stări de nervozitate și o lipsă de concentrare pe care le controlez cu greu. M-a învățat fiică-mea să fac și asta.

4. Administrarea antitermicelor Nurofen cu Panadol. Nu recomand să administrezi în niciun fel medicamente fără să te consulți cu medicul. Fiecare copil este diferit, iar doza se stabilește în funcție de greutatea copilului.

5. Febra scade cu băița călâie. Leacurile băbești spun că poți pune oțet sau spirt. Înțeleg că nu e bine să faci asta și e suficient să pui apă călâie pe frunte și la piciorușe. Sau o băiță.

Apreciați bunicii dacă îi aveți aproape. Nu știu ce aș fi făcut fără ei. Primul bebe vine cu o mulțime de temeri și anxietate și cred că e firesc să fie așa având în vedere că experiența mea medicală este zero.

Mititica s-a săturat de medicamente. Nu mai vrea să deschidă gurița. Ba chiar a învățat să se strâmbe și să spună „Nu”.

Mă duc să-mi trag sufletul. Suntem bine acum. Nu uita să consulți medicul imediat la orice suspiciune. Chiar și în plină pandemie, cum e acum.

Cu drag,
Cosmina

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply anonim septembrie 8, 2020 at 10:09 pm

    Eu nu as face ROR este cel mai periculos vaccin, cu f multe efecte adverse. Nu m-as mira sa fie efectele unui vaccin facut, este o lista lungaaa de efecte adverse. Cand un medic va semna ca raspunde daca copilul pateste ceva de la vaccin atunci am sa-i fac

    • Reply Doamna Kovacs septembrie 17, 2020 at 10:34 am

      Ultimul vaccin făcut este în urmă cu 3 luni. Roseola este o boală virală, se ia prin aer.

  • Reply anonim octombrie 7, 2020 at 12:22 am

    Nu toti copii fac boala asta. Inseamna ca a avut sistemul imunitar scazut. Reactii dupa vaccin pot aparea si mai tarziu nu imediat. Nu a fost cu rautate comentariu, dar totusi mai informeaza-te despre vaccinuri, daca tot te hotaresti sa le faci, macar mai contrataca efectele adverse prin homeopatie si terapie Bowen, exista antidoturi homepate pt vaccinuri iar Bowen ajuta la refacere dupa vaccin. Vaccinurile pot face si rau nu doar bine, tocmai de asta copilul trebuie sa fie perfect sanatos cand se administreaza

  • Leave a Reply