Parenting

Puteți înceta să mai fiți un cuplu, dar niciodată nu puteți înceta să mai fiți părinți.

octombrie 5, 2019

Da, știu. Nu e ușor. Câteodată se întâmplă asta. De fapt, se întâmplă prea des. În România, cel puțin. Educația, bat-o vina!

Copilul n-are nicio vină. Nu e vinovat că tu nu mai ai răbdare să-ți iubești femeia. Nu e vinovat că tu nu mai ești blândă cu bărbatul tău. Nu e vinovat nici pentru că s-a nimerit să fie copilul vostru.

Așa că… poate ar fi bine să știm că există diferențe majore între “a fi un cuplu” și “a fi părinți”.

Puteți înceta să mai fiți un cuplu, dar niciodată nu puteți înceta să mai fiți părinți.

Dintre tot ce am învățat despre parenting, asta mi se pare cel mai important. Să nu uiți să fii părinte! Indiferent de ceea ce se întâmplă între voi, indiferent dacă vă mai iubiți sau nu, indiferent dacă v-ați iubit vreodată sau nu. E mai important pentru copil să-i fii părinte decât să stai cu celălalt “de dragul lui”. Nu știu cine Dumnezeu a spus asta. Nu știu cine a învățat atâtea femei că trebuie să rămână lângă un bărbat nepotrivit de dragul copilului. Nu, nu TREBUIE. 

Respectați-vă DE DRAGUL COPILULUI. Asta nu înseamnă neapărat că trebuie să stați unul lângă altul.
Ajutați-vă DE DRAGUL COPILULUI. Asta nu înseamnă că trebuie să vă urâți unul pe altul.
Acceptați că sunteți diferiți DE DRAGUL COPILULUI.

E mai sănătos pentru copil să știe și să vadă asta decât să stea într-un cămin toxic. Practic îl învățați că oricine poate greși, însă important este să-ți accepți greșelile și să faci ceva în sensul ăsta. Numai așa va avea șansa să nu-și aleagă greșit partenerul. Pentru că da, să nu uităm cât de mult copiază copilul. Să nu uităm că i se va părea normal sau familiar ceea ce se întâmplă acum în casa voastră. Sigur că există și excepții, dar dacă copilul tău nu va fi una? Dacă te vei face vinovat/ă de suferința lui? Vei putea trăi cu asta, oare?

Mi-ar plăcea să dispară concepția asta atât de greșită din mentalitatea românilor. Da, copilul are nevoie și de mamă și de tată, însă cine spune că nu puteți să vă asumați rolurile astea și separat? Cine spune că trebuie să rămâneți fizic împreună? Copilul nu are nevoie de doi străini în casă. Copilul nu are nevoie să trăiască lângă doi oameni care se urăsc, din contră. Are nevoie de liniște, de respect, de acceptare, de toleranță, de iertare, iar dacă asta înseamnă ca voi să fiți separați, de ce să nu o faceți?

Nu cumva „de dragul copilului” este doar o scuză pentru lașitatea voastră? Nu cumva cine folosește scuza „de dragul copilului”, de fapt, se minte singur? Și atunci, să-mi fie cu iertare, dar îți mai meriți copilul cu adevărat?

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply