Jurnal de Sarcina

Scrisoare pentru fiică-mea

iulie 30, 2019

Se spune că un copil va fi așa cum se simte mama în sarcină, așa că pun aici, să nu care cumva să uit, cu toate că așa ceva nu se uită. Niciodată. Nu văd cum aș putea.

Pentru noi vei fi întotdeauna Katy mic, pentru ceilați poate că vei fi doar Katarina. Adevărul e că nu știu cum vei fi, dar bănuiesc. Bănuiesc că vei fi rebelă, dar totodată sensibilă. Bănuiesc că vei deveni o femeie cu o voință de fier, dar îți vei păstra sufletul bun. Bănuiesc că vei fi frumoasă, dar nu superficială. Bănuiesc că o să-ți dorești să stai printre oameni, să muncești cu ei, să-i înțelegi. Sau poate că nu.

Bănuiesc că n-o să-ți placă întotdeauna de noi, deși acum și eu și tati spunem că o să-ți fim niște părinți cool. Cel puțin, asta ne dorim. Vom greși, cu siguranță, dar ne-am promis unul altuia că ne dăm peste mână, dacă celălalt pare să greșească.

În orice caz, avem o regulă pe care te vom învăța să o respecți și tu: „Orice ar fi, ne spunem adevărul”. Indiferent că ne place sau nu, indiferent că va fi un adevăr inconfortabil sau nu. Asta ne-a adus împreună și fără asta tu n-ai fi existat. Așa că vom fi recunoscători și vom respecta regula. Cu toții.

Adevărul e că nici eu, nici tati n-avem nici cea mai mică idee dacă vom ști să te creștem frumos, dar ne dorim asta. Poate că vor fi momente când vom greși, însă ce bine că avem regula cu adevărul, iar tu ne vei atenționa de fiecare dată când crezi că greșim față de tine, nu?

Nu știm nici noi foarte multe despre viața asta, însă pare că am prins câteva lucruri care ajută. Adevărul, de exemplu.
Atâta vreme cât nu vei minți, vei rămâne un om integru. Adică vei fi întotdeauna împăcată cu tine însăți și asta pare să fie un fel de cheie către fericire. Sigur, nu toată lumea e pregătită să audă adevărul (vei învăța asta singură), însă tu spune-l. Mai direct, mai indirect, spune-l. Nu toată lumea va fi de acord cu adevărul tău și asta va fi în regulă. Nu vei putea schimba oamenii întotdeauna. De fapt, nimeni nu se schimbă, dacă nu-și dorește asta cu adevărat, indiferent de eforturile tale.

Vei ști cum să evaluezi omul de lângă tine și vei ști ce și când să-i spui. Sunt sigură de asta. Și vei mai învăța că uneori nu poți să faci prea multe și trebuie să pleci de lângă anumiți oameni. Ca mamă, nu-mi doresc să-i întâlnești prea des, dar știu că nu voi putea să te protejez decât învățându-te să te iubești. Iubirea de sine nu e o dovadă de egoism. Vom povesti într-o zi despre asta.

Dacă pui și respect lângă adevăr, o să-ți placă să te privești în oglindă, chiar și atunci când ridurile se vor așterne unul câte unul pe chipul tău. Și asta e important. Pentru că de un om vei putea fugi, dar de tine însăți nu poți să fugi niciodată.

Mă mai sperii și eu uneori. Probabil că îmi doresc prea mult să știu că ai făcut o alegere bună, dar mă aduce tati cu picioarele pe pământ când îmi arată cu degetul regula casei. Îți vei pune și tu o mulțime de întrebări, cu siguranță. E normal să-ți fie frică uneori. Ba aș spune că e chiar bună, dacă o folosești corect. Frica te poate ajuta să fii prudentă și să găsești răspunsuri. Important e să nu îngheți de frică niciodată, să nu accepți mai puțin și mai prost din cauza fricii. Vom povesti într-o zi despre asta.

Despre curaj vei învăța mai multe de la tati, sunt sigură de asta. Și eu mai am de învățat. Te va învăța cum și când să spui NU. Și eu învăț asta de la el.
Adevărul e că învățăm unul de la altul tot ce credem că ne lipsește. Vom învăța și de la tine. Să ai răbdare cu noi!

Peste 2 zile vei avea 15 săptămâni, dar ne vedem în curând!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply